Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi predstavilo 3D zvukovú aparatúru

Audi prináša hudobným nadšencom ďalšiu novinku. Automobilka vyvinula a plánuje vyrábať priestorové ozvučenie kabíny 3D, ktoré poznáme z domácich kín.

Zvukový systém, ktorý dokáže prenášať zvuk v 3D, bude dostupný s audiosystémom Bang and Olufsen a Bose. S touto zvukovou aparatúrou zažijú hudobní nadšenci ešte vyšší luxus pri počúvaní skladieb v nových vozidlách Audi.

Nový systém 3D bude po prvýkrát dostupný v novom Audi Q7 v roku 2015. Systém bude súčasťou balíčka Advanced Sound System a priestorového zvuku Bang and Olufsen alebo Bose. Najdôležitejšou súčasťou systému je algoritmus, ktorý vypočíta jednotlivé signály pre reproduktory.

V prvom kroku softvér rozloží zvukovú stopu do jednotlivých priestorových zložiek. V prípade speváka na javisku vypočíta systém zvukové vlny, ktoré sa šíria v priestore. Zvukové vlny sa odrazia po približne 200 milisekundách od steny vzdialenej 40 metrov.

Z týchto veličín dokáže cez algoritmus vypočítať matematický model pre každú zvukovú stopu. Systém môže čerpať zvuk v mono, stereo alebo 5.1 priestorovom rozložení. Formát hudby je ľubovoľný, môže to byť on-line streaming, FM rádio alebo disk CD.

Audi 3D zvuk

Druhý krok systému je zladenie zvukových stôp tak, aby zodpovedali originálu z konkrétneho miesta. Procesor ovláda v systéme Bang and Olufsen jedenásť kanálov a 23 reproduktorov. V A-stĺpiku vozidla sú umiestnené 4 reproduktory.

Technici zväčšili subwoofer z 200 na 250 mm. Zosilňovač má výkon 1 920 W. Systém Bose má „len“ 20 reproduktorov, ktoré tiež dokážu vyrábať 3D zvuk. Audi však tentoraz nevyvinulo svoj prvý audiosystém s výnimočnými parametrami.

V roku 2005 mal premiéru Bang and Olufsen Advanced Sound System v modeli A8. V roku 2012 mal premiéru Hi-Fi systém dánskeho špecialistu v modeli A3. Ďalším krokom k 3D zvuku bol nový audiosystém v novom modeli TT v roku 2014.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov