Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda FCV Concept

Automobilky v súčasnosti experimentujú s rôznymi pohonnými systémami, ktoré by mali byť úspešné v budúcnosti. Honda na autosalóne v Detroite predstavuje model, ktorý na pohon využíva palivové články.

Honda v predpremiére predstavila a uverejnila niekoľko informácii o chystanom vozidle s pohonom na palivové články. Honda už vyše 10 rokov vyvíja automobily s palivovými článkami a chce ich začať sériovo vyrábať do dvoch rokov. Začiatok predaja modelu FCV Concept je plánovaný na marec 2016, Honda ho však prvotne ponúkne na trhu v Japonsku a USA. V Európe sa očakáva predaj FCV Conceptu o niekoľko mesiacov neskôr.

Model FCV Concept má nízku a širokú karosériu. Celý pohonný systém je umiestnený v prednej časti automobilu. V porovnaní s predchodcom, Hondou FCX Clarity, tak zostal priestor pre posádku zachovaný a ponúkne plnohodnotných 5 miest na sedenie.

Honda na podporu predaja vodíkových automobilov poskytne štátu Kalifornia finančnú pomoc vo výške 13,8 milióna amerických dolárov na rozšírenie siete čerpacích staníc na vodík.

Prvý model Hondy na palivové články mal názov FCX a bol predstavený v júli 2002. Tento automobil bol tiež prvým, ktorý dokázal  už v roku 2003 pracovať aj pri teplotách pod bodom mrazu.

V júli 2005 mohol byť model FCX prvým vozidlom na vodíkový pohon, ktoré si prenajal súkromný užívateľ. V roku 2008 predstavila Honda špeciálnu výrobnú linku určenú výlučne pre vozidlá s palivovými článkami.

Honda dlhodobo podporuje alternatívne typy pohonu. Napr. Honda CR-Z je športové hybridné kupé, Accord Hybrid je najúspornejším sedanom pre 5 osôb v USA, Accord Plug-In Hybrid a Civic s pohonom na zemný plyn sú ďalšími vozidlami šetrnými k životnému prostrediu.

MM, Honda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov