Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Passat GTE

Volkswagen v tichosti predstavil ďalšiu verziu nového Passatu plug-in hybridu, ktorý bude po prvýkrát dostupný v modeli Passat.

Prvé predstavenie mal Passat GTE ešte na autosalóne v Paríži. Volkswagen pre novú vlajkovú loď pripravil okrem nových vznetových a zážihových motorizácii aj verziu plug-in hybrid. Stane sa prvým plug-in hybridom Volkswagenu.

Na pohon automobilu bude slúžiť zážihový motor a elektromotor. Ten sa bude dať nabíjať z elektrickej siete. Zážihový motor 1,4 TSI bude disponovať výkonom 115 kW (156 k). Elektromotor vyvinie výkon 85 kW (115 k).

Spoločný výkon oboch pohonných jednotiek bude 160 kW (218 k), maximálny krútiaci moment celej sústavy 400 Nm. Spotreba podľa meracieho cyklu NEDC pre hybridné automobily je 2,0 l/100 km a 13 kWh/100 km.

Volkswagen Passat GTE Volkswagen Passat GTE

Emisie CO2 zodpovedajú hodnote menej ako 45 g/km. Spolu s benzínovou nádržou 50 l a plne nabitými batériami dokáže plug-in hybrid Passat prejsť bez tankovania vyše 1 000 km. To je vzdialenosť z Paríža do Londýna a späť.

Elektromotor je poháňaný z batérii s kapacitou 9,9 kWh. Prevodovka má 6 stupňov, dve spojky pre spaľovací motor a takzvaný odpojovač, ktorý slúži ako tretia spojka. Tá umožňuje funkciu “plachtenia”, napr. pri spomaľovaní vozidla pred dedinou.

Na elektrický pohon dokáže ísť Passat GTE maximálne 130 km/h. Maximálna rýchlosť so zapnutým spaľovacím motorom je 220 km/h. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 8 sekúnd.

Volkswagen Passat GTE Volkswagen Passat GTE

V sériovej výbave plug-in hybridu budú LED svetlomety, detekcia únavy vodiča, monitorovací systém Front Assist a multifunkčná predkolízna brzda. Špeciálne svetlomety pre denné svietenie využívajú LED techniku a majú špecifický dizajn v tvare písmena C.

V maske chladiča je modrá línia, ktorá označuje ekologický automobil. Sériové kolesá s dizajnom Astana budú mať rozmer 17 palcov. V interiéri nájdeme niektoré odlišnosti od bežných modelov Passat.

Informačný displej bol upravený pre plug-in hybridnú verziu a má modré osvetlenie. Multifunkčný kožený volant má modré prešívanie, ktoré je tiež na hlavici radiacej páky a na sedadlách. Pred radiacou pákou je nachádza logo GTE.

Volkswagen Passat GTE Volkswagen Passat GTE

Cez aplikáciu Car-Net e-Remote môže majiteľ pomocou smartphonu ovládať nabíjanie batérie alebo upravovať činnosť klimatizácie. Majiteľ tiež môže sledovať stav batérie, posledné údaje o pohybe a stave vozidla.

V sériovom vyhotovení má Passat GTE 6,5-palcový displej s informačným systémom Composition Media. Najväčší displej má uhlopriečku 8 palcov a je za príplatok. Na stredovom monitore môže vodič sledovať aj tok energie a jej rekuperáciu.

V menu je k dispozícii údaj o ekológii jazdy, indikujúci vodičovi, koľko ušetril km pri súčasnom štýle jazdy. Navigácia umožňuje pohľad v 3D zobrazení na displeji s rozlíšením 1 440 x 540 pixelov.

Volkswagen Passat GTE Volkswagen Passat GTE

Passat GTE má k dispozícii 4 jazdné režimy. Prvý je E-mode, v ktorom jazdí výlučne v elektrickom móde. Po vybití batérii sa automaticky prepne do režimu Hybrid, v ktorom funguje ako bežný hybridný automobil. Pri brzdení dobíja batérie a motor TSI spolupracuje s elektromotorom.

Tretí režim je nabíjanie batérii. V tomto režime spaľovací motor primárne dobíja batérie. Posledný režim GTE premení Passat GTE na športovejšie vozidlo. Zmení sa odozva na pedála, režim prevodovky a ozýva sa doplnkový športový zvuk z reproduktorov.
Batérie Passatu GTE sa môžu dobíjať dvoma spôsobmi. Prvý režim umožní nabíjanie pomocou štandardného nabíjacieho kábla pripojeného do zásuvky na 230 V. Prázdne batérie sú nabité za 4 hodiny a 15 minút. Druhý režim nabíjania ponúka Volkswagen ako Wallbox. V garáži alebo prístrešku je namontovaná nabíjacia stanica, ktorá nabije Passat GTE s prázdnymi batériami na plnú kapacitu za 2,5 hodiny. K dispozícii budú tiež verejné dobíjacie stanice.

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov