Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota: 20 rokov továrne v Turecku

Automobilka Toyota má továrne po celom svete.Pre nás najbližšia je v susednej Českej Republike. Výrobná továreň v Turecku je však momentálne azda najpopulárnejšia: Toyota tam oslavuje 20 rokov produkcie.

Toyota je známa vysokou kvalitou svojich automobilov. Veľkú zásluhu na tom majú podmienky pri ich výrobe. Továreň v Turecku patrí v oblasti kvality výroby medzi najlepšie továrne na svete.

Továreň stojí 150 kilometrov východne od Istanbulu. Zamestnáva aj niekoľko dočasných zamestnancov, ktorí tam prilietajú z Japonska. Veľa tureckých manažérov však musí ovládať japončinu.

V polovici roka 1990 odcestovala veľká skupina výrobných manažerov do Japonska, aby sa naučili výrobné postupy a reč. Dnes sú v továrni na vedúcich pozíciách. V továrni často prebieha audit zameraný na kvalitu, ktorý kontroluje dodržiavanie kvality podobne ako v japonských továrňach.

V minulom roku vybrala Toyota tureckú továreň pre výrobu jedenástej generácie Corolly pre Európu. Pre továreň to znamenalo, že je dostatočne kvalitná, aby jej Toyota zverila výrobu veľmi dôležitého modelu pre trh v Európe.

Toyota oslavuje 20 rokov v Turecku (2) Toyota oslavuje 20 rokov v Turecku

Od začiatku produkcie v roku 1994 zišlo z jej výrobných pásov vyše 1,5 milióna automobilov. Medzi nimi sú Corolly 7., 8., 9. a súčasnej 11. generácie vrátane verzie wagon. Ďalším automobilom, ktorý sa tu vyrábal, bola Toyota Verso v predchádzajúcej generácii od roku 2004 a v súčasnej generácii od roku 2009.

Toyota bola prvým ázijským výrobcom, ktorý v Turecku postavil továreň . V roku 1996 získala prevádzka certifikát ISO 9001. Export vozidiel začal v roku 2002 a v súčasnosti predstavuje 85 % z celkového objemu produkcie.

Hlavnými trhmi pre odbyt sú: Európa, Severná Afrika, Blízky východ, Stredná Ázia a Kaukaz. Továreň recykluje až 100 % svojho odpadu; v posledných troch rokoch sa jeho produkcia znížila o 40 %. Spotreba zdrojov pritom každoročne klesá o 5 %. V areáli továrne vysadili vyše 20 000 stromov 300 odlišných druhov.

MM, Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov