Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda získala európsky titul v rally

Majstrom Európy v rally bude aj v tomto roku jazdec s vozidlom Škoda Fabia Super 2000. Továrenskí piloti Esapekka Lappi/Janne Ferm si víťazstvom na Rallye International du Valais upevnili vedenie v celkovej klasifikácii majstrovstiev Európy FIA v rally (ERC). O titul ich môžu pripraviť už len ich kolegovia Sepp Wiegand/Frank Christian. Posádka tímu Škoda Aauto Deutschland prišla do cieľa na treťom mieste.

Rallye International du Valais bola druhýkrát za sebou v znamení značky Škoda. V minulom roku vyhrala ERC vo švajčiarskych Alpách posádka Lappi/Ferm a tento rok boli vozidlá Škoda všetky tri dni rally na čele. Zo štvrtka na piatok prenocovali Wiegand/Christian prvýkrát ako vedúci jazdci súťaže ERC, druhý deň prevzali vedenie Lappi/Ferm a na tomto mieste zostali až do cieľa v sobotu večer.

Kým súboj o korunu v ERC je ešte otvorený, rozhodnutie o titule v Ázijsko-pacifických majstrovstvách FIA (APRC) už padlo. Škoda tretíkrát za sebou zvíťazila v hodnotení značiek a jazdcov v APRC. Továrenský jazdec značky Škoda Jan Kopecký si navyše predčasne zaistil titul v hodnotení jazdcov pred svojím tímovým kolegom Gauravom Gillom, ktorý vyhral tieto majstrovstvá v minulom roku. Majster Európy Kopecký je prvým pilotom rally, ktorý počas dvoch po sebe nasledujúcich rokov najprv vyhral ERC a potom APRC. Veľké finále sezóny APRC sa koná 8. a 9. novembra v Číne, ktorá je najväčším trhom značky Škoda.

Víťazstvá a zisky titulov sú neoddeliteľne spojené s úspešným modelom Fabia Super 2000. Tento špičkový automobil s pohonom štyroch kolies z Mladej Boleslavi je úspešný aj v národných majstrovstvách v rally. Skúsený belgický jazdec Fast Freddy Loix, ktorý v júni vyhral s vozidlom Fabia Super 2000 preteky majstrovstiev Európy v rally vo svojej vlasti, si zabezpečil belgický majstrovský titul. Predtým vyhral šampionát v Portugalsku Pedro Meireles, podporovaný zastúpením značky Škoda Portugalsko. Skúsený Raimund Baumschlager si zaistil s vozidlom Fabia Super 2000 svoj ​​už dvanásty majstrovský titul v rally v Rakúsku.

Esapekka Lappi má pred finále sezóny ERC najlepšie vyhliadky na víťazstvo v majstrovstvách Európy v rally. Ak fínsky jazdec získa v posledných pretekoch roka na Korzike minimálne šesť bodov, zaistí si 23-ročný pilot prvý medzinárodný titul.

R

Škoda, DK

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov