Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes triedy G: svetový rekord a exkluzívne modely

Takmer 900-tisíc kilometrov najazdil za približne 26 rokov cestovateľ Gunther Holtorf s manželkou a Mercedesom G, ktorý sa na tento maratón vydal aj s manželkou. Z toho zhruba štvrť milióna kilometrov prešlo vozidlo mimo spevnených ciest, i v ťažkom teréne, pri ukrutnej púštnej páľave, vlhkosti džungle, či treskúcej arktickej zime.

Sériový model Mercedes-Benz 300 GD, iba so zosilnenými pružinami a tlmičmi určenými pre terén, zvládol tento maratón cez 215 krajín (takmer všetky jestvujúce) kompletne s pôvodným hnacím mechanizmom. Nielen s motorom ale aj prevodovkou a nápravami. Pritom jeho rám a karoséria nevykazovali žiadne znaky únavy materiálu napriek tomu, že počas expedície Trieda G viezla nevyhnutné zásoby a materiály, čím jej zaťaženie prekročilo zhruba o pol tony celkovú prípustnú hmotnosť. Vozidlo sa vďaka svojim výkonom zveční aj v Guinessovej knihe svetových rekordov.

1989: Affenfütterung in Tansania	 1989: Feeding monkeys in Tansania       1997: Otto auf dem Amazonas in Brasilien	 1997: Otto on the Amazon in Brazil

Ukončenie viac ako štvrťstoročie trvajúcej cesty bolo načasované k 35. výročiu vzniku pôvodnej Triedy G. A model rekordér 300 GD získal miesto v múzeu Mercedes-Benz v Stuttgarte-Untertürkheim.

Mercedes G 2       „Otto“ and G-Class Edition 35

Nadšenie nad výkonom cestovateľa a jeho Triedy G prejavil tiež Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva koncernu Daimler AG a riaditeľ divízie Mercedes-Benz Cars. Ako pri prijímaní vozidla do múzea uviedol: „To, že Trieda G bude aj v budúcnosti, to sľubujem. To, že aj v budúcnosti budú charakterové typy ako pán Holtorf, v to dúfam!“ Prvým potvrdením tohto sľubu je aj súbežné predstavenie mimoriadne exkluzívnych špeciálnych modelov G 350 BlueTEC Edition 35 a G 500 Edition 35.

Daimler, DK

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov