Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Mazda 2 mieri do Európy

Novinka v segmente B, Mazda 2, mieri do Európy. Plán uvedenia počíta s účasťou novinky na viacerých európskych podujatiach. Pod karosériou sa ukrýva technológia Skyactiv; dizajn je spracovaný v duchu Kodo.

Premiéra novinky bude 3. novembra v Barcelone. Automobil príde na trh ako päťdverový hatchback, no nie je vylúčená ani trojdverová verzia. Nový model bude disponovať veľkým množstvom nových technológii, ktoré budú v segmente použité po prvýkrát.

Na výber budú 4 motory. Tri verzie budú spaľovať benzín a jedna naftu. Najslabší zážihový motor bude Skyactiv-G 1,5 s výkonom 55 kW (75 k) s krútiacim momentom 135 Nm a spotrebou 4,7 l/100 km.

Silnejšia verzia bude ponúkať 66 kW (90 k) a krútiaci moment 148 Nm. V tomto prípade bude na výber 5-stupňová manuálna alebo 6-stupňová automatická prevodovka. Priemerná spotreba s manuálnou prevodovkou má byť 4,5 l/100 km.

Najsilnejším zážihovým motorom bude Skyactiv-G 1,5 i-Eloop s výkonom 85 kW (115 k). Krútiaci moment bude mať hodnotu 148 Nm a priemerná spotreba 4,9 l/100 km. Pripomíname, že všetky verzie budú mať atmosférické plnenie.

Vznetový motor bude len jeden, Skyactiv-D 1,5. Výkon pohonnej jednotky bude 77 KW (105 k) a krútiaci moment 220 Nm. S manuálnou 6-stupňovou prevodovkou dosiahne priemernú spotrebu len 3,4 l/100 km.

Mazda 2 Mazda 2

Dĺžka  vozidla je 4 060 mm, šírka 1 983 mm a výška 1 495 mm. Rázvor sa predĺžil na 2 570 mm. Po oficiálnom predstavení absolvuje Mazda premiéru na autosalónoch v Zürichu, Viedni a Bruseli.

Mazda 2 ponúkne ako prvý automobil v triede projekčný displej Active Driving Display. Podvozok Skyactiv poskytne vodičovi športové riadenie a pokročilú úroveň komfortu. Podľa automobilky bude podvozok nastavený rovnako, ako pri väčších modeloch.

Novinka bude disponovať pokročilými prvkami aktívnej bezpečnosti, napríklad monitorovaním mŕtveho uhla (BSM). Ten bude po prvýkrát dostupný v európskom vozidle Mazda. Systém BSM sleduje mŕtvy uhol tiež počas cúvania.

Pohotovostná hmotnosť novej Mazdy 2 bude len 970 kg. Napriek nízkej pohotovostnej hmotnosti poskytne vynikajúcu pasívnu bezpečnosť vďaka karosérii Skyactiv, ktorá obsahuje mnoho prvkov z ľahkej ocele.

MM, Mazda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov