Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda vyrába elektrinu z obnoviteľných zdrojov

Prednedávnom sme uverejnili článok o solárnej elektrárni, ktorú vo Veľkej Británii otvorila automobilka Toyota. Pred pol rokom však otvorila v USA dve veterné elektrárne Honda.

Sprísňujúce sa normy nútia aj automobilky správať sa ekologickejšie. Dôkazom je aj výroba elektrickej energie na výrobu vozidiel a motorov z obnoviteľných zdrojov.

Honda uviedla v januári 2014 do prevádzky dve veterné elektrárne. V súčasnosti už vyrábajú viac elektrickej energie, než sa na začiatku produkcie predpovedalo. Veterné turbíny prekročili výstupný výkon o 6,3 %.

Honda turbíny

Honda plánuje do roku 2020 znížiť produkciu CO2 vo svojej výrobe o 30 % voči roku 2000. Veterné elektrárne sú riešením pre dosiahnutie tohto cieľa. Dve turbíny, ktoré majú výšku necelých 80 metrov, mali podľa pôvodných plánov vyrobiť 10 000 MWh elektriny ročne.

Turbíny prekonali plánovanú produkciu počas štyroch mesiacov zo šiestich. Najproduktívnejším mesiacom bol apríl, v ktorom vyrobili o 16,26 % elektriny viac, ako sa očakávalo. Montáž turbín vykonávala spoločnosť Russells Point, ktorá je v štáte Ohio hlavným dodávateľom elektriny z veterných elektrární.

Projekt veterných turbín patrí medzi ďalšie iniciatívy spoločnosti Honda na zníženie spotreby elektrickej energie z neobnoviteľných zdrojov. Honda pritom stále pokračuje vo vývoji hybridných vozidiel, elektrických vozidiel a vozidiel poháňaných vodíkom.

MM, Honda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov