Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové super-kupé Mercedes-Benz S 63 AMG

Nedávno sme informovali o novinke Mercedes-Benz, kupé verzie S 63 AMG. Úpravca však priniesol ešte silnejšiu pohonnú jednotku a dal jej označenie S 65 AMG.

Dvojdverové vozidlo má po novom ešte vyšší výkon a rovnako dobré jazdné vlastnosti. Nová verzia je jedinečný automobil z hľadiska dynamiky jazdy, komfortu a výbavy.

Po vozidlách S 65 AMG, SL 65 AMG a G 65 AMG je kupé S 65 AMG štvrtým modelom od stuttgartského výrobcu automobilov, ktorý poháňa motor V12 preplňovaný dvojicou turbodúchadiel. Už v roku 2003 prezentoval úpravca AMG výkonné kupé CL 65 AMG s vidlicovým dvanásťvalcom.

Nástupca tohto automobilu (konštrukčný rad C 216) bol priamym predchodcom terajšej novinky. V súčasnosti sú motory V12 vrcholom v konštrukcii automobilov, ktorý je ohrozený érou downsizingu. Úpravca AMG však chce zabezpečiť exkluzivitu tohto motora.

Mercedes-Benz kupé S 65 AMG Mercedes-Benz kupé S 65 AMG

Maximálny výkon pohonnej jednotky je 463 kW (630 k) a krútiaci moment vrcholí hodnotou 1 000 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne kupé za 4,1 sekundy a maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h.

Spotreba paliva v kombinovanej prevádzke je 11,9 l/100km. Emisie CO2 dosahujú hodnotu 279 g/km. Novinka spĺňa emisnú normu Euro 6 a voči predchodcovi CL 65 AMG spotreba klesla o 2,4 l/100km.

Novinka má hliníkovú kľukovú skriňu, kovaný kľukový hriadeľ z vysokokvalitnej legovanej ocele, viaciskrové zapaľovanie s dvojsviečkovými zapaľovacími cievkami, chladenie plniaceho vzduchu vzduchom a vodou a energetický manažment alternátora.

Na prenos krútiaceho momentu z motora na kolesá slúži 7-stupňová prevodovka AMG Speedshift Plus 7G Tronic. Prevodovka má 3 jazdné programy: Manual (M), Sport (S) a Controlled Efficiency (C). V režime C je aktívna funkcia štart-stop.

Mercedes-Benz kupé S 65 AMG Mercedes-Benz kupé S 65 AMG

V sériovej výbave má kupé lítiovo-iónový akumulátor. Športový podvozok AMG využíva funkciu Magic Body Control. Ďalšou prednosťou novinky je funkcia nakláňania v zákrutách. Tá je aktívna v rýchlostiach od 15 do 180 km/h.

Kované disky s rozmerom 20 palcov s pneumatikami 255/40 vpredu a 285/35 vzadu fascinujú neobvyklým dizajnom. Každý zo 16-tich lúčov je špeciálne skrútený a svetelné hrany sa zbiehajú do náboja kolesa. Na želanie je k dispozícii keramická brzdová sústava.

Kupé S65 AMG má v exteriéri aj interiéri veľa prvkov, ktoré zvýrazňujú identitu automobilu. Pri bočnom pohľade zaujme nápis V12 Biturbo. Plakety AMG na všetkých štyroch operadlách hlavy sú sériové.

Zákazník dostane v základnom vyhotovení aj projekčný a dotykový displej. Projekčný displej zobrazuje všetky informácie na čelné sklo. Kožené sedadlá sú čalúnené exkluzívnou kožou Nappa. Ozvučovací systém Burmester zaručuje prvotriednu zvukovú projekciu.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov