Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový airbag pre Ford Transit

Ford predstavil jeden z najväčších airbagov. Bočný airbag v modeli Transit ochráni hlavu, krk a trup pasažierov na bočných sedadlách.

Najnovší airbag dokáže ochrániť posádku v 15-sedadlovom Transite. Výhodou airbagu je jeho veľká plocha. V prípade rozbitia bočných okien dokáže ochrániť posádku pred črepinami z rozbitých skiel. Tie sa rozbijú okrem bočného nárazu aj pri prevrátení vozidla cez strechu.

Novinka je dlhá 15 stôp, čo je takmer 4,6 metra, výška je 3 metre. Nový airbag bude debutovať v modeli Transit na trhu v USA a Kanade. Neskôr poputuje aj do modelov predávaných v Európe.

Airbag je určený najmä pre verziu s 5 radmi sedadiel, kde dokáže spoľahlivo ochrániť všetkých pasažierov. Princíp airbagu je rovnaký, ako pri osobných vozidlách. Podľa inžinierov Forda stačí na nafúknutie vaku zlomok sekundy podobne ako pri osobných automobiloch.

Ford Transit airbag Ford Transit airbag

Sean West, manažér Forda pre USA zdôraznil, že Ford je hrdý na svoj výrobok, zvýšujúci bezpečnosť ajvozidiel s vyšším počtom prepravovaných osôb. Objem airbagu je 120 litrov. Pre porovnanie, bočný airbag Fordu Fusion s dĺžkou niečo nad 2 metre má objem 42 litrov.

Pomocné napínače umožňujú udržať airbag nafúknutý aj pár sekúnd po náraze. Na vývoji spolupracoval Ford so spoločnosťou TRW Automotive.

Bočné hlavové airbagy sú v modeli Transit v štandardnom vyhotovení . V ponuke sú však 3 rôzne výšky strechy, 2 rôzne dĺžky rázvoru a 3 dĺžky vozidla. Nový airbag bude v Transite jedným z mnohých štandardných bezpečnostných prvkov. K dispozícii sú airbagy pre vodiča a spolujazdca, bočné airbagy, systém AdvanceTrac s Roll Stability Control a SOS Post-Crash Alert System.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov