Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Motory BMW získali víťazstvo v ankete Motor roka 2014

Motory od mníchovskej značky sú známe špičkovými parametrami. Od vzniku ankety Motor roka získali víťazstvá v rôznych kategóriách. Nebolo tomu inak ani tento rok.

Tohtoročnú anketu však BMW nezvládlo najlepšie. V ostatných rokoch získavali motory od BMW víťazstvá v minimálne 3 až 4 kategóriách. Tento rok museli bavorským motorom stačiť víťazstvá dve.

Prvým agregátom BMW, ktorý získal prvé miesto vo svojej kategórii, je trojlitrový radový šesťvalec so zdvihovým objemom 3,0 litra. Ide o zážihový motor s priamym vstrekovaním paliva a technológiou TwinPower Turbo. Motor poháňa rôzne modely od BMW. Prvú priečku obsadil už štvrtýkrát po sebe.

Druhým a posledným víťazom, ktorý získal trofej pre BMW, je taktiež zážihový motor, preplňovaný štvorvalec so zdvihovým objemom 1,6 litra. Tento motor konštrukčne vychádza z jednotky, ktorú BMW vyvíjalo spolu s PSA.

Poháňa modely MINI Cooper S Countryman, Cooper S Paceman a rôzne iné MINI. V kategórii 1,4 až 1,8 litra získal tento motor víťazstvo už po ôsmykrát po sebe, čo je naozaj mimoriadne.

BMW 1,6l

Medzinárodná anketa Motor roka udeľuje ocenenia od roku 1999. V prvom ročníku získalo BMW hneď tri ocenenia. Trofej motor roka vtedy získali trojlitrový vznetový šesťvalec (M57D30), štvorlitrový vznetový osemvalec (M67D40) a vidlicový zážihový dvanásťvalec (M73B54). Pohonná jednotka M57D30 dokonca obhájila víťazstvo vo svojej kategórii až štyrikrát po sebe.

Voľba najlepších motorov roka je rozdelená do niekoľkých kategórii. Je výsledkom hlasovania 74 odborných motoristických novinárov z celého sveta. Jednotlivé víťazné jednotky predstavia na výstave Engine Expo v Štutgarte.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov