Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Štyri vozidlá Škoda na rally Bodensee Klassik

Na štart známej veteránskej rally Bodensee Klassik sa postavili okrem iných aj štyri veteránske vozidlá značky Škoda. Modely Tudor, Felicia, 130 RS a Rapid tak hájili česť a slávu automobilky s okrídleným šípom v znaku.

Rally Bodensee Klassik sa tento rok konala po tretí raz. Podujatie síce nemá dlhú tradíciu, no poskytlo jazdcom prekrásnu scenériu okolo Bodamského jazera. Takmer 600 kilometrov dlhá trať bola pre každého účastníka nezabudnuteľným zážitkom.

Princípom súťaže nie je prísť do cieľa ako prvý. Hlavnými kritériami sú rovnomernosť jazdy a spoľahlivosť automobilov. Štart aj cieľ každého dňa bol v rakúskom meste Bregenz, trasa viedla okrem Rakúska aj Nemeckom a Švajčiarskom.

Michal Velebný, koordinátor reštaurátorskej dielne Škoda Muzeum, hovorí: „Bodensee Klassik je jednou z najkrajších a najprestížnejších jázd veteránov a youngtimerov. Štyri vozidlá Škoda, ktoré sa zúčastnili na rally, patria medzi míľniky našej 119-ročnej histórie.“

Škoda Tudor Škoda Felicia

Častým hosťom veteránskych súťaží je zelená Škoda Felicia z roku 1961. Auto pochádza z firemnej zbierky historických vozidiel v Mladej Boleslavi. Hmotnosť automobilu je 930 kg, o pohon sa stará 1,1 litrový zážihový štvorvalec s výkonom 37 kW (50 k).

Škoda Tudor, oficiálne označenie 1101, poháňa vpred taktiež 1,1 litrový zážihový štvorvalec s výkonom 24 kW (32 k). Škoda 130 RS bola na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov jedným z najúspešnejších pretekárskych automobilov. Motor disponuje výkonom 100 kW (136 k) a maximálna rýchlosť je 200 km/h.

Najmladším reprezentantom z dielne Škoda bol model Rapid z roku 1984. Dvojdverové kupé prešlo v roku 2013 kompletnou rekonštrukciou. Motor so zdvihovým objemom 1,3 litra produkuje výkon 43 kW (58 k).

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov