Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Octavia s pohonom na CNG

Najnovšia generácia modelu Octavia bude dostupná s pohonom na alternatívny druh paliva CNG. Ide o prvý model Octavia v jej histórii, ktorý bude môcť spaľovať stlačený zemný plyn.

 
Automobilka Škoda predstavila model Octavia G-TEC na autosalóne v Ženeve. V predchádzajúcej generácii modelu Octavia bola k dispozícii verzia schopná spaľovať okrem benzínu aj LPG.

Octavia G-TEC bude dostupná na českom trhu od júna tohto roka. Zákazník si bude môcť vybrať medzi stupňami výbav Active, Ambition a Elegance. Pohon na zemný plyn bude dostupný pre verziu liftback a aj pre verziu kombi. Štandardná výbava verzie G-TEC bude obsahovať 7 airbagov, stabilizačný systém ESC, multifunkčné autorádio Blues a palubný počítač MAXI DOT.

Octavia G-TEC 001 Octavia G-TEC 004

Šéf predajnej organizácie ŠKODA AUTO Česká Republika, Luboš Vlček, hovorí: „Škoda Octavia, náš bestseller, je prvýkrát k dispozícii tiež s pohonom na stlačený zemný plyn. Naša najsilnejšia modelová rada je tak atraktívnejšia a zelenšia. Technológia CNG predstavuje čistú mobilitu za dostupnú cenu. Octavia G-TEC je mimoriadne atraktívny automobil pre firemných ale aj privátnych zákazníkov.“

Pohonnou jednotkou bude štvorvalec s objemom 1,4l a výkonom 81kW (110k). Okrem spaľovania CNG motor dokáže spaľovať aj benzín. Automobil má 2 nádrže. Len na CNG dokáže automobil prejsť 410km. Pri prevádzke na benzín prejde automobil 920km. Dohromady je udávaný dojazd až 1330km na obe plné nádrže.

Octavia G-TEC 003 Octavia G-TEC 002

Palivové nádrže na skvapalnený zemný plyn sú pod podlahou batožinového priestoru. Ten je vo verzii liftback zmenšený na 460l, vo verzii kombi na 480l. Kombinovaná spotreba na CNG je 3,5kg zemného plynu na 100km. Emisie CO2 sú na úrovni 97g CO2/km. Nádrž na CNG má veľkosť 15kg a nádrž na benzín má objem 50l.

Náklady modelu G-TEC dosahujú v kombinovanom cykle menej než 1kč/100km. Octavia G-TEC nie je prvým vozidlom mladoboleslavskej automobilky spaľujúcim CNG. V roku 2012 bol predstavený najmenší model Citigo spaľujúci CNG.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov