Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai i20 WRC to s rally myslí vážne

Frankfurt nad Mohanom – Hyundai predstavil finálnu podobu modelu i20 WRC a s ňou aj názov hlavného partnera – bojové farby pretekárskeho modelu od automobilky Hyundai v sebe nesú znak spoločnosti Shell. Už o mesiac, teda v januári 2014, sa na Rally Monte Carlo môžeme tešiť na výkony nového továrenského tímu Hyundai Shell World Rally Team.

V Hyundai sa museli popasovať s ťažkou úlohou – postaviť konkurencieschopné rally auto úplne od nuly. Za necelý rok sa im podarilo dať dokopy nový tím, zariadiť fabriku, vyvinúť motor a skonštruovať auto na základe modelu i20.

Bolo úžasné sledovať, s akým nadšením rozprávali kľúčoví členovia tímu a jazdci o novom tíme. Zo slov pilotov bolo cítiť vzrušenie z nevídaného projektu a z možnosti dlhodobo spolupracovať so silnou značkou, konštruktéri a vedúci tímu zase brali celý projekt WRC ako obrovskú výzvu.

Aké má Hyundai so svojim WRC programom ambície? Michel Nandan, vedúci pretekárskeho tímu, hovorí, že „rok 2014 pre nás bude rokom učenia sa, pričom sme pripravení učiť sa pod tým najpodrobnejším dohľadom verejnosti – teda v samotných pretekoch. Našim cieľom je skončiť všetky rýchlostné skúšky s oboma WRC autami a keby sme sa počas roka umiestnili aj na pódiu, boli by sme iba radi.“

Popri oslavách z uvedenia pretekárskeho špeciálu oznámil Hyundai aj uvedenie nového označenia pre športové modely značky Hundai – odteraz sa treba mať na pozore, keď v ich modelovom označení nájdeme písmeno „N“. Zatiaľ nebolo špecifikované, ktoré modely budú mať tú česť, niesť vo svojom názve nové „rýchle písmeno“. Môžeme však očakávať, že v súlade s rally programom značky sa budú ostré modely značky Hyundai pohybovať v segmentoch B alebo C.

Okrem obdivovania samotného auta sme mali aj príležitosť porozprávať sa so samotnými jazdcami a členmi továrenského WRC tímu Hyundai. Pýtali sme sa, čo obnáša postaviť auto od základov, či je Hyundai i20 dobrým základom pre WRC auto, ako aj množstvo iných vecí, o ktorých sa viac dozviete v niektorom z ďalších čísiel nášho časopisu.

 

Juraj Hrivnák

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov