Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najazil 2 619 km, minul nemej než 100 €

Šampión v úspornej jazde Gerhard Plattner stanovil nový rekord – tentoraz s vozidlom Škoda Citigo CNG. Po piatich dňoch a 2 619 kilometroch prišiel z Talianska až do Štokholmu, cieľa svojej rekordnej cesty. Dosiahol priemernú spotrebu 2,39 kg zemného plynu na 100 km. To znamená nižšiu hodnotu spotreby vozidla ŠKODA Citigo CNG ako udáva výrobca. Na nákup paliva mu stačilo menej ako 100 eur.

 

Škoda Citigo CNG dokázala, že je schopná ponúknuť mobilitu mimoriadne šetrnú k životnému prostrediu. Značka Škoda stanovila úplne nové meradlá efektívnou koncepciou pohonu na zemný plyn. Emisie CO2 dosahujú v normovanom jazdnom cykle iba 79 gramov na kilometer. Túto nízku hodnotu umožňuje použité palivo, zemný plyn a technológia Škoda Green tec. Obsahuje prvky ako systém štart-stop, rekuperácia brzdnej energie alebo použitie pneumatík s optimalizovaným valivým odporom. Tento  mestský automobil s výkonom 50 kW (68 PS) spotrebuje v normovanom cykle len 2,9 kg, resp. 4,4 m3 zemného plynu na 100 km.

Špecialista na úspornú jazdu túto veľmi nízku hodnotu na svojej trati dlhej 2 619 kilometrov, siahajúcej z talianskej Vicenzy do švédskeho hlavného mesta Štokholmu, pokoril. Vozidlo spotrebovalo priemerne iba 2,39 kg zemného plynu na 100 km, čo zodpovedá emisiám iba 65 gramov CO2 na kilometer. „Počas posledných dvoch dní to bolo trochu napäté, ale o úspechu som ani chvíľu nepochyboval. Citigo je naozaj všestranný automobil aj pri dlhých jazdách,“ hovorí šťastný Plattner po svojom príchode do Štokholmu.

Po 515 kilometroch najazdených vo štvrtok, bolo v piatok na programe ešte posledných 336 kilometrov cesty. Obratnosť najmenšieho vozidla Škoda sa práve pri vjazde do centra Štokholmu ukázala ako obrovská výhoda. „Prepletali sme sa rýchlo a veľmi obratne hustou mestskou premávkou a pritom sa nám podarilo ešte ušetriť palivo,“ opisuje Plattner svoje dojmy zo Štokholmu.

„Tento výsledok ma veľmi potešil. Ide o dôkaz úspornosti motora vozidla Škoda Citigo, ktorý spaľuje zemný plyn. Aj napriek nečakanému zvýšeniu cien CNG v Taliansku a vo Švédsku mi obmedzený rozpočet na palivo stačil a dokonca zostalo ešte 18,76 eur,“ hovorí Plattner. „Prešiel som deväť krajín a 2 619 km za päť dní. Aj na tak dlhej ceste sa mi v tomto malom mestskom aute išlo dobre. Náladu na ceste nepokazila ani skutočnosť, že jedna z čerpacích staníc, na ktorej som plánoval tankovať, mala zatvorené. Prísť k ďalšiemu miestu nebol problém,“ uzatvoril v cieli Citigo CNG Tour Gerhard Plattner.

Od konca roka 2011 sa najmenšie vozidlo značky Škoda vyrába v Bratislave a získava nadšenie zákazníkov. Škoda Citigo CNG sa vyznačuje úplne mimoriadnou efektívnosťou. S týmto vozidlom pre všedný deň dosiahnete bez problémov maximálnu rýchlosť 164 km/h. Jeho litrový trojvalcový motor poskytuje výkon 50 kW. S iba 2,9 kilogramami zemného plynu na 100 kilometrov patrí Citigo k najúspornejším autám na svete.

Pre Gerharda Plattnera je popri nízkej hodnote súčiniteľa odporu vzduchu (cx = 0,33) veľmi dôležitá aj nízka hmotnosť vozidla. Škoda Citigo CNG totiž váži iba 1 031 kilogramov. To je podmienkou mimoriadne úspornej jazdy. Pritom ide o plnohodnotný automobil, ktorý je úsporný v každej životnej situácii.

 

ts, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov