Elektrická budúcnosť

      Neviem posúdiť, ako budeme jazdiť o pár rokov. Nemám krištáľovú guľu. Avšak zopár nedávnych dní mi naznačilo, že budúcnosť dopravy bude asi patriť elektromobilite. Čo je zvláštne, k tomuto názoru ma priviedli na prvý pohľad nesúvisiace udalosti.

Už minulý rok počas nitrianskeho autosalónu nás prekvapil záujem o elektrickú Kiu Soul. Mali sme ju v našej expozícii ako testovacie vozidlo pre návštevníkov. Dnes sú elektromobily produktovou súčasťou takmer každej automobilky popri hybridoch a plug-in hybridoch. Z času na čas sa s nimi stretávame aj na našich cestách. Okrem toho nás poteší maličkosť, keď na naše stretnutie prifrčí minister dopravy na Volkswagene e -up!. Mimochodom, tento model sa vyrába v bratislavskom závode. Čo nás však potešilo ešte viac, bola ministrova informácia, že schválili dotáciu pre prvých 1 000 záujemcov o elektrické vozidlá, pre každého 5 000 €. Teda 5 miliónov eur na podporu elektromobility na Slovensku. Takýto stimul by mohol naštartovať vyšší predaj týchto ekologických vozidiel, pretože ich cena je stále vysoká. Predpokladáme však, že rozšírením produkcie sa bude znižovať. Hoci na druhej strane si neodpustím dve poznámky. Jednak, že aj elektromobily majú svoje ekologické limity a jednak, že napríklad automobilka Tesla, ktorá netrpí nedostatkom záujmu, či už mediálneho alebo obchodného, je dlhodobo v hlbokej strate.

Majú teda elektromobily zmysel? Verím, že áno. Zabudnite na Teslu, príchodom väčších hráčov sa rozšíri ponuka. Pozrite sa na Hyundai a jeho IONIQ, Kiu a Niro, Nissan či iné značky. Aj líder v technológiách Mercedes-Benz sľubuje do roku 2020 štyri nové modely poháňané elektrikou, predstavenia modelu SUV sa dočkáme vraj už tento rok. Jeho konkurent BMW nie je pozadu a ponuku dopĺňa aj Audi.

O zmysle elektrifikácie ma presviedča aj iná osobná skúsenosť. Na medzinárodnom predstavení Peugeotu 3008 som sa stretol s elektrickou kolobežkou e-Kick. Kolobežka s akumulátorom v platforme a motorom v zadnom kolese. Aj takéto riešenia prispievajú k udržateľnej mobilite 21. storočia. A nezabúdajme na elektrobicykle a skútre. Osobne im veľmi fandím. A že to stojí nejaké tie eurá navyše? Poznáte to – dobré veci nie sú lacné. A nielen to. Zanechať našu planétu v lepšom stave ako pred naším príchodom je predsa veľmi praktický, no zároveň aj vysoko vznešený cieľ, o ktorý by malo ísť každému z nás.

Martin Pavlík odborný redaktor

editoriálMartin Pavlík
Komentáre (0)
Pridať komentár