BMW Concept X4

Nový koncept BMW Sports Activity Coupé prichádza s ambíciou pokračovať v úspešnom príbehu BMW X6 v novej veľkostnej triede vozidiel.

Trhová premiéra produkčnej verzie je naplánovaná na začiatok roku 2014, no BMW stiahlo plachtu z X4 už teraz. Druhé Sports Activity Coupé v modelovej palete značky sa bude vyrábať v USA v továrni BMW v Spartanburgu, ktorá je kompetenčným centrom modelov BMW X a produkuje tiež modely BMW X5, BMW X6 a BMW X3.
Športový charakter BMW Concept X4 zvýrazňujú jeho dynamické línie i proporcie. S dĺžkou 4 648 mm, šírkou 1 915 mm a výškou 1 622 mm jeho celkové rozmery signalizujú športovú eleganciu a dynamickú robustnosť. Okrem dlhej kapoty, krátkych previsov a dozadu posunutej kabíny sa typické črty BMW prejavujú aj rázvorom dlhým 2 810 mm a mohutnými 21-palcovými kolesami, zvýrazňujúcimi atletický charakter.

Štylistika predných partií BMW Concept X4 vyžaruje typickú BMW dynamiku a zároveň v rovnakej miere robustnú spoľahlivosť modelu BMW X. Klasické BMW prvky, ako napríklad obličky dvojitej mreže chladiča, alebo štylizované dvojité okrúhle predné svetlá, sú jasným identifikátorom rodinnej príslušnosti k BMW. Obličky po stranách prechádzajú do dynamicky tvarovaných „full-LED“ predných svetiel. Interpretáciu známeho tvaru dvojitých okrúhlych BMW svetelných jednotiek tu preberajú štylizované šesťuholníky so sústredeným pohľadom na cestu. Horizontálne členenie vnútorných svetelných prvkov vytvára vizuálne spojenie s mrežou chladiča a ešte viac zvýrazňuje šírku predných partií.
V dynamickom duchu sú vyjadrené aj tvary nástavca pod predným nárazníkom. V zmysle tradície BMW Coupé sú krajné vzduchové vstupy väčšie než ten stredný a vizuálne zvýrazňujú potrebu intenzívnejšieho prísunu chladiaceho vzduchu, ktorú aj reálne napĺňajú. Bočné vzduchové vstupy preberajú štýl obličiek dvojitej mreže chladiča; čierne horizontálne priečky majú takisto spredu zrezané, na predných hranách sú však v tomto prípade zvýraznené pochrómovaním.

Línia strechy v štýle kupé elegantne splýva smerom dozadu a opticky predlžuje vozidlo. Pod ňou sa k tomuto efektu pridávajú aj výrazne dozadu natiahnuté bočné okná.

Pod kapotou novej X4 budú dobre známe agregáty z dieľne BMW. Či pribudne aj nejaký nový, si budeme musieť ešte počkať.

ts, red

BMW X4
Komentáre (0)
Pridať komentár