Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prvý „automobil“ vznikol pred 130 rokmi

Mercedes-Benz je najstaršou automobilku sveta, ktorá stále vyrába automobily. Jeden zo zakladateľov, Carl Benz, presne pred 130 rokmi podal na patentovom úrade dokument o „plynom poháňanom vozidle“.

Pred 130 rokmi, 29. januára 1886, požiadal Carl Benz patentový úrad o patent na plynom poháňané vozidlo. Dal tak možnosť vzniknúť novodobý smer 20. storočia, ktorý zmenil celý svet. Slávny motorizovaný kočiar však Benz a Daimler postavili o niekoľko mesiacov neskôr.

„Rodné číslo“ prvého automobilu na svete môže mať označenie DRP 37435. To je číslo patentu, ktorý Carl Benz podal na patentovom úrade v Berlíne. Od roku 2011 je tento doklad súčasťou ochrany UNESCA, obdobne ako Magna Carta alebo Gutenbergova biblia.

Carl Benz vyvinul prvý automobil už o rok skôr, v roku 1885. Na pohon slúžil štvortaktný jednovalec so zdvihovým objemom 1,0 litra. Produkoval maximálny výkon 0,55 kW (0,75 k) a dosahoval maximálne 400 ot./min.

Carl Benz trojkolka 1886 Carl Benz trojkolka 1886

V období svojho vzniku však predstavoval prevratnú novinku. Samohybné vozidlo poháňané spaľovacím motorom nikto predtým nevyrobil. Prvé oficiálne predstavenie pred verejnosťou si novinka „odbila“ 3. júla 1886 na Ringstrasse v nemeckom Mannheime.

Prvá diaľková cesta spaľovacieho automobilu však prebehla až o 2 roky neskôr, v roku 1888. Na ňu sa nevybral konštruktér Carl Benz, ale jeho manželka Bertha. Pre vyslovenie dôvery pred patentovým úradom zobrala Benzova manželka ich deti, Eugena a Richarda, a bez vedomia Carla Benza prešla trasu z Mannheimu do Pforzheimu.

Pani Bertha tak preukázala spoľahlivosť Benzovej trojkolky. Benzín však musela kupovať v lekárni, čerpacia stanica vtedy neexistovala. Vizionár Carl Benz tak pomohol mobilizovať bežných ľudí a dnes je jeho vynález k videniu v múzeu Mercedes-Benz. To v tomto roku oslavuje 10 rokov od svojho vzniku, počas ktorých ho navštívilo viac ako 7 miliónov návštevníkov.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov