Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda PCX 125: Citizen (test)

Honda PCX 125 splní všetko, čo od skútra očakávate, a pridá aj niečo navyše.

Na rande so svojím mestom je Honda PCX naďalej ideálnym spoločníkom. Má elegantný dizajn, LED svetlá vpredu aj vzadu, širokouhlý prístrojový panel s LCD displejom a ponúka veľmi slušný jazdný komfort. To sú známe veci, bez nich by PCX nebol dlhodobo najpredávanejším skútrom Hondy v triede 125 cm3.

Ja som si vyskúšal jeho najnovšiu verziu, ktorá dostala zadné tlmiče s dlhším zdvihom a pevnejšími pružinami, čo najlepšie cítiť pri jazde po menej kvalitnom povrchu. Od nášho ostatného testu Hondy PCX z roku 2022 vzrástla aj cena, už si ju nekúpite pod 3 000 eur, teraz stojí 3 150 eur.

To je na dnešné pomery stále fér, keďže skúter má bezkľúčové odomykanie, resp. štartovanie, pod sedadlom
nájdete úložný priestor na jednu integrálnu prilbu a PCX dokonca disponuje aj systémom kontroly krútiaceho momentu HSTC, ktorý zabezpečuje priľnavosť zadnej pneumatiky najmä počas dažďa. Obľúbený mestský skúter má dvojitý oceľový rúrkový rám, pohotovostnú hmotnosť 130 kg a sedadlo v ideálnej výške 764 mm, takže problém s dosahom na zem nemajú ani nižšie postavy.

O pohon sa stará kvapalinou chladený štvorventilový jednovalec s výkonom 9,2 kW a najvyšším krútiacim momentom 11,8 Nm. PCX má relatívne mäkký rozjazd, ale to neznamená, že by skútru chýbala dynamika, práve naopak. Pri maximálnej rýchlosti 102 km/h PCX dokonca zvláda aj okresky či mestské diaľničné obchvaty, hoci to, pochopiteľne, nie sú jeho prirodzené revíry. Honda PCX vás najviac poteší svojou obratnosťou v úzkych uličkách a hustej premávke, ale tiež spotrebou len 2,1 litra benzínu na 100 kilometrov. Je ideálna do mesta.

Honda PCX 125 a Vespa Primavera 125 – Summer in the city

Čo treba uznať
Mestský skúter má dospelý jazdný prejav.
Čo nám chýbalo
Lepšia základná ochrana pred náporovým vetrom.
Čo nás prekvapilo
Pozoruhodné technológie už v sérii .

Honda PCX 125

Cena (základ/test) 3 150/3 150 €
Záruka 2 roky bez obmedzenia km

Motor
Kvapalinou chladený jednovalec, zdvihový objem valca 125 cm 3 , max. výkon 9,2 kW (12,5 k) pri 8 750 ot.min -1 , max. krútiaci moment 11,8 Nm pri 6 500 ot.min -1 . Emisie CO 2 49 g/km.

Jazdné výkony
Pohotovostná hmotnosť 130 kg, vmax = 102 km/h, spotreba výrobca/test 2,1/2,5 l/100 km

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov