Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prvá jazda: Škoda Superb liftback – Agent 007

Škoda Superb prichádza po verzii kombi aj v populárnej verzii liftback. A ja som ju pre vás v rýchlosti preveril.

A prečo 007? Lebo prvé jazdy nám Škoda Auto pripravila v oblasti Karlových Varov a za centrum zvolili ikonický svetoznámy Grandhotel Pupp, ktorý sa ocitol aj v známych filmoch, ako je Casino Royale či  Posledné Vianoce.

Škoda vidí vo verzii limuzína veľký potenciál, nakoľko kvantum výrobcov ohlásilo postupný odchod zo segmentu sedanov a kombi strednej triedy. Škoda však predpokladá, že ešte najbližších pár rokov záujem o túto triedu áut výrazne neklesne, a tak sa im podarí uchmatnúť väčší kus koláča. Mojím osobným prekvapením je, že limuzíne Superb sa najviac darí v Turecku, kde je celkový predaj dvakrát väčší než v Poľsku, ktoré sa umiestnilo ako druhé v poradí.

Tajné zbrane

Superb limuzína sa chváli úctyhodným koeficientom odporu vzduchu cx=0,23 a je v aerodynamike lepšia až o 15 % v porovnaní s predchodcom. To je jedna z najlepších hodnôt v segmente, a tiež je to najaerodynamickejší sedan v histórii značky Škoda. Za lepšiu aerodynamiku o 43 mm dlhšej limuzíny v porovnaní s predchodcom môže šikmejšie čelné sklo, aktívne mriežky v prednej maske, aerodynamickejšie disky kolies či upravené prívody vzduchu v nárazníku. Predné brzdy v prípade potreby využívajú chladenie od ventilátora motora. Zaujímavé, nemyslíte? A keď sme pri funkčnom dizajne, vedeli ste, že za dizajnovým prvkom v predných svetlách označovaným ako Crystallinum stojí Slovák zo Sabinova Dalibor Kužma? Nie? Tak teraz už viete.

Nový interiér

Interiér Superbu je vybavený voľne stojacou obrazovkou infotainmentu s uhlopriečkou až 13″. Volič prevodovky sa presunul na stĺpik riadenia, čo pomohlo vytvoriť stredovú konzolu s čistým dizajnom. Prvýkrát je v modeli Superb k dispozícii head-up displej. Ovládanie mnohých funkcií vozidla uľahčujú multifunkčné ovládače Smart Dials a digitálna asistentka Laura, ktorá bude čoskoro doplnená funkciou ChatGPT. K ďalším novinkám patrí bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu s výkonom 15 W s odvetrávaním alebo top ergonomické sedadlá šetrné k chrbtu s desiatimi pneumaticky ovládanými masážnymi vankúšmi. Objem batožinového priestoru verzie liftback je 645 litrov, čo je o 20 litrov viac ako u predchodcu.

Širšia ponuka

Medzi šesť moderných a úsporných pohonných jednotiek patrí aj nová generácia plug-in hybridného pohonu, ktorá je v súčasnosti súčasťou modelu Superb Combi iV. Neskôr bude k dispozícii aj pre verziu liftback. Motor 1,5 TSI v kombinácii s elektromotorom poskytuje systémový výkon 150 kW (204 k) a ponúka elektrický dojazd až 120 km v režime WLTP. Okrem toho je motor 1,5 TSI k dispozícii aj s mild-hybridnou technológiou, ktorá sa v modeli Superb objavuje prvýkrát. Paleta motorov zahŕňa ďalšie dva benzínové motory a dva naftové motory. Vrcholná benzínová verzia s výkonom 195 kW (265 k) a vrcholná naftová verzia s výkonom 142 kW (193 k) sú vždy spojené s pohonom všetkých štyroch kolies. K dispozícii je aj nová generácia adaptívneho podvozku DCC+, ktorá sa v modeli Superb objavuje po prvýkrát.

Škoda Octavia prešla modernizáciou, čo je naozaj nové?

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov