Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Octavia prešla modernizáciou, čo je naozaj nové?

S viac ako 7 miliónmi predaných vozidiel je Octavia s jasným náskokom najpredávanejším modelom značky Škoda.

Štvrtá generácia dostala osviežený vzhľad, ktorý zahŕňa prepracovanú masku chladiča a nové Matrix-LED predné svetlomety druhej generácie. Bohatá štandardná výbava ponúka prvky ako dvojzónová automatická klimatizácia alebo nový 10″ digitálny prístrojový panel. Okrem toho sa zvýšil podiel recyklovaných materiálov v interiéri. Na zlepšenie používateľského zážitku vo vozidle bude do hlasovej asistentky Laury integrovaný chatbot ChatGPT založený na umelej inteligencii. Ďalšie bezpečnostné a asistenčné systémy zvyšujú úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti.

Súčasťou modernizácie štvrtej novodobej generácie modelu Octavia je nový vzhľad s inovovaným predným a zadným nárazníkom a prepracovanou maskou chladiča. Novinkou sú aj Matrix-LED predné svetlomety druhej generácie, nové Full LED zadné svetlá s animovanými smerovkami a nové dizajny kolies z ľahkej zliatiny. Nová ponuková štruktúra zahŕňa výbavové stupne Essence, Selection, Top Selection, , Sportline a RS spolu s deviatimi rôznymi variantmi interiéru.

Nová prepracovaná grafika 

Okrem nových a ekologických materiálov použitých na sedadlách, prístrojovej doske a vo výplniach dverí bude štandardom aj 10″ Digitálny prístrojový panel. Známy 10″ virtuálny kokpit s rozšírenými funkciami a head-up displej zostávajú v ponuke aj naďalej. Obe verzie prístrojového panelu a infotainmentu majú prepracovanú grafiku. Po prvýkrát je v modeli Octavia k dispozícii infotainment s 13″ displejom, pričom štandardom je infotainment s 10″ displejom.

Modernizovaná Octavia je teraz vybavená bezdrôtovým nabíjaním smartfónu s ešte vyšším výkonom 15 W, aktívnym odvetrávaním a zároveň štyrmi vysokorýchlostnými USB-C konektormi s výkonom 45 W. Populárny 15-wattový konektor USB-C na zadnej strane vnútorného spätného zrkadla je štandardom od výbavového stupňa Selection. Integrácia chatbota ChatGPT založeného na báze umelej inteligencie do hlasovej asistentky Laury prinesie množstvo nových možností, ktoré ďaleko presahujú doterajšiu úroveň hlasových povelov.

Premiéru vo vozidle Octavia budú mať aj nové funkcie ako napríklad uložený parkovací manéver* a parkovanie na diaľku*. Ponuku motorov tvoria dva benzínové motory 1,5 TSI, z ktorých každý je k dispozícii aj s mild-hybridnou technológiou, dva benzínové motory 2,0 TSI so zvýšeným výkonom a dva naftové motory 2,0 TDI. Výkonové spektrum tak siaha od 85 kW (115 k) do 195 kW (265 k). Škoda Auto okrem toho ďalej rozšírila svoje rozsiahle portfólio prvkov aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Nové rozpoznávanie únavy a pozornosti vodiča teraz na vyhodnotenie správania vodiča využíva širokú škálu informácií a parametrov. Modernizovaná Octavia navyše ponúka až 10 airbagov.

Test: Škoda Octavia 2,0 TSI 190 k 7°AP 4×4 Sportline – Nebojte sa benzínu!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov