Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Súťaž vodičov sanitiek. Kto je na Slovensku v roku 2024 najlepší?

Počuli ste niekedy o súťaži vodičov sanitiek? My sme sa jej zúčastnili opakovane aj tento rok. Súťaž vodičov záchrannej zdravotnej služby ZaMED v Centre bezpečnej jazdy na Slovakia ringu nám opäť priblížil každodenný tvrdý chlieb vodičov sanitiek.

Sekundy rozhodujú. Pri záchrannej zdravotnej službe sú dôležití všetci členovia posádky. Bez ohľadu na to, či to je vodič, zdravotník, či lekár. Systém bez čiastkových dielikov proste fungovať nebude. Vodič sanitky má extrémne veľkú zodpovednosť dopraviť pomoc bezpečne na miesto a rovnako potom aj pacienta do nemocnice. Každý deň sa na cestách stretávajú s množstvom extrémne krízových situácii, ktoré si my, bežní vodiči, ani len nevieme predstaviť. Preto každá nová skúsenosť, hoci aj v podobe súťaže, im môže v každodennej realite zachrániť život.

Súťaž vodičov sanitiek sa konala 05.06.2024 a organizovala ju pre svojich zamestnancov spoločnosť ZaMED, ktorá zabezpečuje poskytovanie záchrannej zdravotnej služby ako základná záchranná zložka integrovaného záchranného systému SR poväčšine na južnej časti západného Slovenska.

Na celkovo 20 uchádzačov čakali 3 súťažné disciplíny, ktoré niektorých poriadne vytrápili.

Stanovisko – Prvá pomoc

Vodiči sanitky len nesedia za volantom a neriadia sanitku z bodu A do bodu B. Robia pomaly všetko, čo si situácia žiada. Vodiči okrem iného asistujú pri realizácii neodkladných úkonov v prednemocničnej starostlivosti, vykonáva činnosti súvisiace s prenášaním, polohovaním, fixáciou zlomenín, ošetrením rán, resuscitáciou pri zlyhaní vitálnych funkcií.

Tento ročník si vodiči vyskúšali v časovom limite troch minút napojenie zraneného na EKG, následne nasadenie trakčnej dlahy dolnej končatiny, ktorá sa používa pri zlomenine stehennej kosti a navyše ešte za zvyšný čas museli natiahnuť čo najviac striekačiek adrenalínom.

Stanovisko – Jazda

Stanovisko jazda bola pre mnohých vodičov skutočne zaujímavá disciplína. Po šmykľavej ploche sa jazdilo hore a dole kopcom, v polovici sa museli zmestiť do 180-stupňovej zákruty. Otočka však už bola len na obyčajnom mokrom asfalte. Navyše, vodič pri jazde nemohol prekročiť rýchlosť 30 km/h a ani zvaliť žiaden kužeľ lemujúci dráhu. Tu sa trestné sekundy rozdávali jedna radosť, možno sa to nezdá. Prekročiť stanovenú rýchlosť dole aj hore kopcom totiž nie je žiadny problém a zhodiť kužeľ na klznej ploche ešte menší.

Stanovisko – Výmena kolesa

Vodiči sanitiek sa na chvíľu zahrali na mechanikov ako z formuly. Za čo najkratší čas museli vymeniť koleso monopostu od Procar Motorsport. Hlavným pomocníkom bol aku-uťahovák a silným súperom bola len jedna centrálna matica ľavého predného kolesa. Bolo zaujímavé sledovať súťažiacich, s akou vervou túžili vyhrať. Fakt niektorí chlapci so šikovnými rukami môžu pohode konkurovať ľudom, ktorí menia kolesá denno-denne.

Každá súťaž musí mať svojho víťaza. Spomedzi 20 súťažiacich spoločnosti ZaMED a hostí od hasičov, či ZSS Košice sa najlepšie umiestnili títo vodiči záchraniek:

  1. Miesto: Philip Dvorštiak, 24 rokov, vodič – záchranár na stanici RZP Kolta
  2. Radovan Chnapko, 53 rokov, vodič na stanici záchrannej zdravotnej služby RZP Pribeta
  3. Ján Kurek, 38 rokov, vodič na stanici záchrannej zdravotnej služby RZP Vinica

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov