Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Policajti kričia: Vráťme sa k bielo-zeleným autám!

Policajtov spája nedostatok. Nedostatok ľudí, nedostatok výstrojných súčiastok... Lebo nie sú peniaze.

Peniaze, peniaze, peniaze… hlavný demotivačný faktor, prečo ľudia z polície odchádzajú a noví neprichádzajú. Do toho je rezort tlačený do väčšieho šetrenia, keďže sa vraj za minulej vlády nezodpovedne šafárilo a zrealizovali sa nezmyselné predražené zákazky na niektoré služobné autá.

Odborový zväz polície (ďalej ako OZP) teraz prináša riešenie. Odborárom sa okrem iného nepáči, že si bystrý pozorovateľ iste všimol, že z vozidiel polície sa vytratili dva z troch znakov Policajného zboru, ktorých súčasťou je aj štátny znak Slovenskej republiky.

Podľa informácií, ktoré OZP na základe infozákona sprístupnilo ministerstvo vnútra, realizácia posledného obstarávania (z leta 2022) vozidiel so starým prevedením policajných polepov vyšla na 522 eur s DPH za jedno vozidlo. Naopak, cena polepu vozidla v novom prevedení sa pohybuje v rozmedzí od 1 440 do 2 400 eur s DPH. Ako vidíme, ide o dramatický nárast ceny, a to len v prípade policajných polepov. Z interných zdrojov z Prezídia PZ má OZP informácie, že obstarávaciu cenu vozidla výrazne, aj o niekoľko tisíc eur, navyšuje sivá metalízovaná farba (strieborná), ktorá sa pri kúpe nového auta účtuje za príplatok. Predchádzajúce služobné vozidlá boli v štandardnej bielej, teda základnej farbe, bez príplatku.

Drahšie nové polepy či špeciálne farby na vozidle sa bežných policajtov v službe dotýkajú viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. S vyššou celkovou cenou služobného vozidla totiž rastie aj spoluúčasť policajta na poistnej udalosti. Pýtal sa niekto z bývalého vedenia PZ samotných policajtov, čo si o tom myslia? Názor Odborového zväzu polície v SR je v tejto otázke jednoznačný: Ak sa má v Policajnom zbore šetriť, začnime pri týchto zbytočných rozmaroch.

Celkovo nové polepy policajných áut sa na ulici stretli s rozporuplnými pocitmi. V redakcii do istej miery chápeme, že sa na ministerstve chceli prispôsobovať západu ale nie všetky tradície treba nutne meniť.

Policajti dostali nové autá, posledné v starých farbách, nie sú drahé?

Zdroj: OZPSR

Foto: Autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov