Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW R20 – BMW Motorrad predstavuje novú štúdiu

BMW Motorrad predstavuje štúdiu BMW R20 - umelecké dielo na dvoch kolesách predstavené na Concorso d'Eleganza Villa d'Este

Divízia BMW Motorrad odhalí pred malebným pozadím Vily d’Este pri jazere Como štúdiu BMW R20, najnovšie majstrovské dielo dizajnu. Motocykel oslavuje najvyššie remeselné spracovanie a predstavuje stelesnenie výrazného a očarujúceho dizajnu, rafinovaného až do najmenšieho detailu.

V rámci renomovaného podujatia Concorso d’Eleganza Vila d’Este, presláveného pre jeho eleganciu a mimoriadny význam pre historické vozidlá, predstaví divízia BMW Motorrad legendárny vzduchom a olejom chladený motor Big Boxer, ktorý tvorí hlavný stavebný prvok motocykla.

Autentický, špičkový, očarujúci

Štúdia BMW R20 predstavuje motocykel, ktorý očarí nápadným vzhľadom v ležérnom gentleman štýle, pričom spĺňa typické atribúty BMW Motorrad: klasický dizajn a vynikajúce remeselné spracovanie spojené so vzrušujúcou mechanikou.

Stredobod stroja tvorí motor Big Boxer ako epicentrum neopakovateľnej radosti z jazdy. Dopĺňa ho samostatná nápadná nádrž plastických tvarov, pričom zadná časť sa zredukovala len na to najpodstatnejšie, aby zdôraznila čisté línie a výkon motocykla.

Podvozok prešiel úplnou prestavbou a spolu s dvojitým hlavným rámom vyrobeným z chróm-molybdénových oceľových rúrok vytvára opornú chrbticu. Zmes tradície a modernosti štúdie BMW R20 dotvára čierne diskové koleso s rozmerom 6,25 × 17 palcov vzadu a pneumatikou s rozmerom 200/55, vpredu ho dopĺňa 17-palcové koleso s čiernymi lúčmi a pneumatikou s rozmerom 120/70. Osvedčené zavesenie BMW Paralever dostalo novú dvojramennú verziu s chróm-molybdénovým oceľovým kyvným ramenom a hliníkovú vzperu Paralever. Kinematika podporuje maximálne vyvážený krútiaci moment pohonu. Ďalší remeselne mimoriadne hodnotný detail predstavujú dva frézované hliníkové nosiče zadnej nápravy. Konštrukciu motocykla typu roadster dotvára skrátený odkrytý hnací hriadeľ, koncepčne prevzatý z modelu R18, kde tvorí vrchol vizuálnej príťažlivosti. Odpruženie zabezpečujú vpredu aj vzadu plne nastaviteľné komponenty Öhlins Blackline. Základná geometria motocykla využíva uhol hlavy riadenia s hodnotou 62,5 stupňa, ako aj rázvor s dĺžkou 1 550 mm. O spomalenie sa starajú radiálne uložené brzdové strmene od ISR so šiestimi piestikmi vpredu a štyrmi vzadu. Výfukový systém 2-do-2 vytvára vhodný zvukový sprievod a dokonale dopĺňa dizajn.

Štúdia BMW R20 ako Big Boxer Roadster stanovuje nové štandardy vo svete motocyklov a potvrdzuje záväzok divízie BMW Motorrad k čo najlepším konštruktérskym riešeniam a k čistej vášni pre motocykle.

 

Živá kultúra Big Boxer

Stredobod štúdie BMW R20 naďalej tvorí vzduchom a olejom chladený motor Big Boxer, teraz so zdvihovým objemom 2 000 cm3. Pre štúdiu motocykla vznikli nové kryty hláv valcov, nový kryt remeňa a nový olejový chladič, čo umožnilo namontovať čiastočne skryté olejové potrubia.

Zrak upúta predovšetkým bočný pohľad. Pohľad v tomto prípade sleduje dráhu vzduchu, ktorý prúdi cez otvorené nasávacie lieviky do telies škrtiacej klapky a valcov, a potom uniká cez otvorený výfukový systém a koncovky v tvare megafónu, čím vytvára typický zvuk Big Boxer.

Výrazný štýl

Hliníková nádrž dostala nový dizajn a pokrýva ju progresívna farba Hotter than pink zo 70. rokov. Na štúdii BMW R20 sa nachádzajú farebne zladené bronzové kryty hláv valcov, kryt remeňa a lieviky nasávania vzduchu z lešteného a eloxovaného hliníka, ako aj vzpera Paralever, systém opierok nôh a strmene bŕzd ISR.

Zadné svetlo tvorí súčasť samostatného sedadla čalúneného prešívanou čiernou alcantarou a jemnou kožou a svojou kompaktnou zadnou časťou zvýrazňuje dynamický vzhľad roadsteru. Moderný LED svetlomet dostal tvar 3D tlačou vytvoreného hliníkového krúžku so zabudovaným denným svetlom. Vzniká tak ilúzia, že hlavný svetlomet sa opticky vznáša uprostred prstenca denného svetla.

Každý z týchto detailov prispieva k jedinečnému charakteru štúdie motocykla a podčiarkuje jeho celkové posolstvo: BMW R20 posúva kultúru motorov Big Boxer na novú úroveň.

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov