Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bizár: Elektromobily v problémoch

V Spojených štátoch amerických začiatkom roka udreli silné mrazy a majitelia elektromobilov ostali nepríjemne prekvapení...

Americké štáty Kansas, Wyoming, Nebraska, Iowa či Illinois sa prvé januárové týždne trápili s priemernou dennou teplotou hlboko pod bodom mrazu. Lepšie povedané, viac ako ľudia sa trápili elektrické autá a tamojšia infraštruktúra. Majitelia elektromobilov sa už pri teplote vzduchu okolo -10 °C sťažovali na pokles deklarovaného dojazdu a pomalšie nabíjanie batérie. Keď priemerná denná teplota klesla na -20 °C, začali sa skutočné problémy. Majitelia elektromobilov masovo hlásili, že batérie v elektrických autách sa im vybíjajú dvakrát rýchlejšie, zároveň upozorňovali na obmedzenú schopnosť generácie energie prostredníctvom rekuperácie a tiež sa sťažovali na pomalé alebo nedostupné nabíjanie z verejných nabíjacích staníc. Mimochodom, optimálne teplotné podmienky pre najčastejšie používané lítiovo-iónové batérie sú v rozmedzí 15 až 20 stupňov, takže dvadsať stupňov pod nulou pre ne znamená enormnú záťaž. Výsledkom bolo, že množstvo elektrických áut malo problém dostať sa k nabíjacím stojanom a keď sa tam už aj dostali, museli čakať v dlhých radoch aj niekoľko hodín. Navyše batérie sa im nabíjali veľmi pomaly a pre rýchlo klesajúci dojazd to neraz stačilo len na cestu domov a späť na nabíjačku. Aby to nebolo málo, niektoré stojany pre silný mráz nedokázali dodávať energiu vôbec.

 

Celá situácia je o to bizarnejšia, že ani v Kalifornii si majitelia elektromobilov nemohli svoje autá užívať štandardne ani v letných mesiacoch. Keď totiž Kaliforniu zasiahla vlna horúčav, žiadala Tesla majiteľov elektrických áut, aby obmedzili ich nabíjanie. V tejto časti Ameriky totiž elektrická rozvodná sieť nestíhala, niektoré domácnosti a firmy dokonca zostali bez elektriny. Nedostatok energie spôsoboval napríklad fakt, že ľudia púšťali všetky dostupné klimatizačné systémy naplno. Do áut majiteľov Tesly prišiel v lete takýto oznam: „Aktuálna vlna horúčav ovplyvňuje elektrickú rozvodnú sieť v Kalifornii. Ak je to možné, žiadame vás, aby ste obmedzili nabíjanie pomocou Superchargerov a rovnako aj nabíjanie doma medzi 16.00 a 21.00.“ Nuž, nie je to bizarné, keď auto ako symbol slobody, za ktorý ste navyše vysolili nemalé peniaze vás nakoniec obmedzí na slobode?

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov