Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lancia bude tiež športová. Taliani reinkarnujú názov HF

Lancia označí najvýkonnejšie edície svojich pripravovaných modelov písmenami HF a logom s bežiacim slonom. V novej Ypsilone prvýkrát uvidíme športovú verziu a silnejší motor z nej spraví poriadny hot hatch.

Niekoľkoročný proces oživovania Lancie sa začína chýliť ku koncu. Talianska značka prvýkrát po 13 rokoch predstavila nový dizajn – novú generáciu známeho modelu Ypsilon. Auto sa vyznačuje jedinečným štýlom zvonku aj zvnútra a bude tiež prvým elektromobilom v histórii Lancie. Jednotka s výkonom 156 koní je spojená s 51 kWh batériou, ktorá poskytne dojazd až 403 km. Na vybraných trhoch však nájdeme aj bežne dostupný benzínový motor 1,2 PureTech.

Nová Lancia Ypsilon bude debutovať v Belgicku a Holandsku v polovici roku 2024 a v poradí sú aj Francúzsko, Nemecko a Španielsko kvôli potrebe prestavby dealerskej siete po dlhodobom úpadku. Teraz sme sa dozvedeli, že v roku 2025 sa začne predávať aj Lancia Ypsilon HF. Ale počkajte, čo to vlastne HF je?

Slon je symbolom rýchlosti, čože?!

Od roku 1960 označovali Taliani svoje najsilnejšie autá písmenami HF a tí najzarytejší fanúšikovia založili klub „Lancia Hi-Fi“. O tri roky neskôr vznikol HF Lancia Racing Team, ktorý úspešne prihlásil do rally autá ako Fulvia HF, Stratos HF a Lancia HF.

Lancia Ypsilon – Nová generácia prichádza ako elektromobil

Teraz sa Lancia vracia ku svojim koreňom a jemne vylepšila logo HF, čím opäť oživila svoju športovú sériu. Vizuálna identifikácia sa zameriava na bielu, čiernu a červenú farbu. V popredí, kde sú v pozadí písmená HF, je bežiaci slon.

Podľa legendy si toto zviera vybral za talizman značky už v 50. rokoch minulého storočia syn Vincenza Lanciu (vtedajší generálny riaditeľ značky), Gianni. Malo ísť o to, že slon, ktorý začal cválať, je nezastaviteľný a presne takto sa mali správať talianske autá počas pretekov. Potom bola pomocou červenej farby zdôraznená aj úloha slona ako symbolu šťastia.

Spomínaná Lancia Ypsilon HF dostane elektrický motor s výkonom 240 koní, ktorý zabezpečí šprint z nuly na 100 km/h len za 5,8 s. Na trh sa preto zrejme dostane aj výkonovo celkom príjemný hot hatch, aj keď s touto deklaráciou sa oplatí počkať – pohonná jednotka je jediný detail, ktorý momentálne poznáme.

Lancia PU+RA HPE – Definícia nového smeru

Generálny riaditeľ Lancie Luca Napolitano počas predstavenia vynoveného loga radu HF potvrdil, že značka plánuje návrat ku koreňom motoristického športu – rally. Na otázku, či sa tak stane, Napolitano odpovedal stručne: “Pracujeme na tom.”

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov