Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes predal akcie Kamazu, nechal si zadné dvierka

Mercedesu sa napokon podarilo zbaviť podielov v Kamaze.

Mercedes podľa portálu Automobilwoche predal 15 percent akcii ruského výrobcu nákladných vozidiel Kamaz. Transakcia bola uzavretá vo februári a vyžadovala si potrebné súhlasy ruskej vlády. Mercedes neprezrádza cenu, kupujúceho ani okolnosti transakcie.

Rovnako ako ostatné ruské spoločnosti, aj Kamaz podlieha obchodným sankciám Európskej únie. Ako zdôraznil generálny riaditeľ Kamazu Sergej Kogogin v rozhovore pre denník Vedomosti, Mercedes sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu aktívne nepodieľal na prevádzkových aktivitách spoločnosti, mal štatút „spiaceho akcionára“. Nemecký koncern už nevlastní žiadne ďalšie podiely v ruských podnikoch. Už skôr sa zbavil oficiálneho zastúpenia, automobilky pri Moskve a finančných spoločností. V zmluve o predaji malo Nemecko zabezpečiť právo na odkúpenie spoločností v prípade zrušenia sankcií.

Kamaz je najväčším dodávateľom nákladných áut pre ruskú armádu, autá sú aktívne zapojené do vojny na Ukrajine a využívajú nemecké technické riešenia. Mercedes (vtedy ešte Daimler) kúpil v roku 2008 10 percent. akcii Kamazu za 250 miliónov USD. O dva roky neskôr spolu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj kúpila ďalších 5 %. akcií. Väčšinovým akcionárom Kamazu je zbrojárska spoločnosť Rostec.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov