Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mitsubishi Colt má základnú cenu takmer identickú s Fabiou

Zrejme by ste pred pár rokmi nepovedali, že svojou základnou cenou sa Mitsubishi Colt bude pohybovať nebezpečne blízko Škody Fabie.

Nie je žiadnym tajomstvom, že nové Mitsubishi Colt je súrodencom Renaultu Clio, no práve zdieľaná platforma má na svedomí priaznivú cenovú politiku. Základná cena Coltu sa pohybuje na úrovni 15 900 eur a ak sa pýtate na základnú cenu Fabie, tak tá sa pohybuje na úrovni 15 300, takže reálny rozdiel medzi nimi je iba 600 eur. To bolo kedysi nepredstaviteľné, predchádzajúce generácie sa od základnej, a na našom trhu zároveň najúspešnejšej Fabie, líšili dosť výrazne.

Takže ak vás oslovila optika nového Coltu a poškuľujete po novom hatchbacku, tak vedzte, že cena nebude limitujúcim faktorom. Hoci pri pohľade do technických údajov zistíte, že základný motor – trojvalec s objemom 1,0-litra poskytuje maximálny výkon 49 kW (67 k). V kombinácii s maximálnym krútiacim momentom 95 Nm poskytne auto základnú dynamiku, ktorá vám postačí v meste a mimo neho vás nepriamo prinúti dodržiavať rýchlosť. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 17 sekúnd znie dnes divne, na druhej strane, je to atmosférický motor. Možno pri čítaní týchto riadkov zmeníte kritický postoj k malým turbomotorom, ktoré nedostatok krútiaceho momentu a tým pádom aj pružnosti motora riešia mimoriadne efektívne.

Pozor! Predchádzajúci odsek neznamená, že Colt nemá čo ponúknuť. Skôr naopak, už aj základná verzia poskytne všetky predpísané asistenčné systémy, infotainment so 7“ obrazovkou a bezdrôtovým Apple Carplay a Android Auto, manuálnou klimatizáciou, digitálnym kokpitom, tempomatom, dažďovým a svetelným senzorom, prednými LED svetlometmi, centrálnym zamykaním na DO a elektrickým ovládaním predných okien a zrkadiel, pričom zrkadlá sú aj vyhrievané. To všetko dostanete v základe, takže už takto odídete z dealerstva s dobre vybaveným autom.

Ak ste ochotní minúť o trocha viac, za 17 200 eur budete mať pod kapotou turbomotor 1,0 MPI-T s maximálnym výkonom 67 kW (91 k) a maximálnym krútiacim momentom 95 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 12,2 sekundy už dokáže vyčariť úsmev. A nezabúdajte ani na vyššiu maximálnu rýchlosť a identickú priemernú spotrebu, ktorá je v prípade silnejšieho motora normovaná na 5,1 litrov benzínu na 100 kilometrov. Batožinový priestor? Verím tomu, že 391 litrov vám bude stačiť na to, aby ste sa pohodlne zbalili vo dvojici aj na dovolenku, rodina si zrejme objedná strešný nosič.

Silnejší motor sa logicky kombinuje s vyššou úrovňou vybavenia. Tá nesie označenie Invite a obsahuje voči základnému vybaveniu aj ďalšie prvky ako napríklad automatickú klimatizáciu, elektricky sklopné spätné zrkadlá, parkovacie snímače vpredu aj vzadu, syntetickou kožou obšitý volant, bezkľúčovým vstupom a štartovaním s funkciou automatického zamknutia, elektrické ovládanie zadných okien a bezdrôtové nabíjanie telefónu.

Pre úplnosť dodávame aj fakt, že Colt môže mať aj hybridný hnací reťazec, ktorý poskytuje maximálny výkon 105 kW (143 k), čo znamená, že ide o najsilnejší model. To sa prejaví aj na cene, ktorá sa začína na 23 200 eur.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov