Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Volvo XC70 vs nákladiak

Video z Nórska ukazuje aká dôležitá je pasívna bezpečnosť ako aj potreba pripútania sa.

Drastické video zachytáva momenty pred nehodou Volva XC70 (tretia generácia 2007 – 2016), ktoré prešlo do protismeru a čelne sa zrazilo s protiidúcim kamiónom. Situácia, ktorá sa väčšinou končí tragicky, tentokrát mala pre vodiča šťastnejší koniec. Na základe informácií polície bol vodič síce zranený, ale hrozivú nehodu prežil.

Na základe údajov z autokamery, ktorú použil vodič idúci za Volvom sa rýchlosť pohybovala na úrovni 60 km/h. Aj pri tejto rýchlosti je energia nárazu extrémna, čo je aj vidieť na videu. Prekrytie v prípade čelného stretu bolo 50 percentné, takže energiu nárazu musela odbúrať práve ľavá časť auta, kde sedí vodič. Svoju úlohu zohralo aj šťastie, auto odhodilo nabok a tým pádom bola šanca na prežitie väčšia. Dvere vodiča sa po nehode dali otvoriť a tým pádom nebolo treba využiť špeciálnu vyprosťovaciu techniku. To, že takúto hrozivú nehodu vodič prežil, je dôkazom dôležitosti pasívnej bezpečnosti vozidiel, ktoré pravidelne testuje inštitúcia Euro NCAP. Volvo v nej pri testoch získalo maximálne hodnotenie vo forme piatich hviezdičiek.

V Nórsku, podobne ako aj v ostatných severských štátoch je maximálna rýchlosť na cestách výrazne obmedzená, čo však automaticky neznamená, že takéto nehody sa neudejú. Aj napriek tomu, že mnohí pseudo odborníci vidia jedinú príčinu v neprimeranej, rozumej vysokej rýchlosti. A hoci nepoznáme presnú príčinu nehody jedno je isté. Rýchlosť to nebola.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov