Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rady: Vývoz slovenského auta do zahraničia

Predaj slovenského auta do zahraničia. S čím sa treba popasovať?

Väčšina ľudí sa skôr stretne s dovozom a prihlásením auta zo zahraničia než s vývozom zo Slovenska do cudziny. Čo ak sa na Slovensku nenájde kupec na auto, ale o kúpu má záujem cudzinec? Všetko sa dá riešiť, ale verte, že bez vzájomnej spolupráce to rozhodne nepôjde. Čo je však veľkým plus, vývoz auta môžete riešiť na ľubovoľnom dopravnom inšpektoráte na Slovensku.

Existujú 2 spôsoby, ako sa dá auto vyviezť za hranice. Hlavným rozdielom je to, či potrebuje vývozné tabuľky s evidenčným číslom alebo cestu absolvuje vaše auto na odťahovke a bez tabuliek. Pri oboch prípadoch sa vždy vydávajú nové osvedčenia o evidencii vozidla, ktoré potrebuje nový vlastník vozidla pri registrácii v jeho domovskej krajine. Papierové dostane hneď na inšpektoráte, kartička sa posiela poštou.

Na inšpektoráte budete potrebovať niekoľko dokladov:

  • doklady totožnosti pôvodného aj nového vlastníka,
  • osvedčenie o evidencii vozidla časť I a II,
  • platné potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,
  • odborný posudok o kontrole originality vozidla s výsledkom hodnotenia „spôsobilé“ alebo „dočasne spôsobilé“ nie starší ako 15 dní, ak sú údaje na identifikátoroch vozidla čitateľné a bezpečne určiteľné.

Na moment sa zastavím pri tabuľkách s evidenčným číslom. Tie pôvodné slovenské si už môže pôvodný vlastník ponechať a prehlásiť ich na iné auto – rovnako ako to funguje pri tuzemskom prepise. Ak ide auto do nového zahraničného domova po vlastných kolesách, tak nový majiteľ potrebuje prevozné značky. Tieto značky majú menší formát, tzv. motorkový, takže pár nových rámčekov je takpovediac nevyhnutný. K vývoze po vlastných kolesách je potrebná aj špeciálna vývozná poistka. Bežná poisťovacia kancelária v klientskom centre vám s tým však nepomôže. Podľa zistených informácií, a aj na základe vlastnej skúseností, v Bratislave to robí len Komunálna poisťovňa a aj to len v niektorých pobočkách. Cez telefón alebo online som nevybavil vôbec nič. Keď už všetko máte prichystané, môžete sa smelo objednať na dopravný inšpektorát.

Doklady pre nového vlastníka

V podstate sú to totožné doklady, ktoré potrebujete pri jazde autom aj u nás, čiže ak vozidlo už potrebuje TK a EK, mali by ste novému vlastníkovi odovzdať aj kartičky. Ale pozor, podľa krajiny určenia a jednoduchšej registrácie bude možno nový majiteľ potrebovať aj protokoly zo spomenutých cyklických kontrol. Určite nezabudnite aj na kúpno-predajnú zmluvu. Je dobré, ale nie nutné, pripraviť zmluvu v slovenskom jazyku aj v jazyku kupujúceho, aby nový majiteľ nemusel platiť za preklady.

Čo to stojí

Poplatky sa rôznia. Ja som pomáhal pri vývoze 15-ročného auta s benzínovým motorom s objemom 2,5 litra a poistka vyšla 66 eur, správny poplatok na úrade cca 66 eur a kontrola originality podľa pracoviska zhruba 100 eur. Tieto náklady by mal znášať kupujúci, ale všetko je na vzájomnej dohode.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov