Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V ČR začala platiť novela zákona o cestnej premávke, zmenili aj bodový systém

Od nového roka začala platiť v Českej republike novela zákona o premávke na cestných komunikáciách. Menia bodový systém, zákon umožňuje šoférovať od 17 rokov pod dohľadom mentora, zavádza vodičák na skúšku alebo ruší povinnosť mať pri sebe fyzický vodičský a technický preukaz. Ale pozor, len na území Českej republiky.

Tiež začali namiesto dvoch technických preukazov (u nás osvedčenie o evidencii vozidla časť I a časť II) vydávať len jeden. V premávke sa vodiči začnú stretávať s novými dopravnými značkami. Jednoduchšie bude teoreticky aj administratíva v dopravnom sektore.

Za volant skôr

Povinný preventívny program pre začínajúcich vodičov zahŕňa možnosť začať kurz autoškoly na vedenie osobného motorového vozidla už v 15 rokoch a šiestich mesiacoch. Po absolvovaní autoškoly a záverečnej skúšky umožní šoférovanie už od 17 rokov.

Do 18 rokov bude môcť mladistvý vodič šoférovať len pod dohľadom skúseného vodiča, tzv. registrovaného mentora – podobne ako tomu je aj u nás už nejaký ten rok. Novela zároveň zavádza vodičák na skúšku po dobu dvoch rokov od zloženia záverečnej skúšky bez ohľadu na vek. V tejto dvojročnej lehote musí vodič za spáchanie závažných dopravných priestupkov na dopravno-psychologický pohovor a školenie pre začínajúcich vodičov.

Zmeny v bodovom systéme

Zmeny prinesú zjednodušenie z piatich pásiem bodov na tri. Novo budú dopravné priestupky bodované dvoma, štyrmi a šiestimi bodmi. Za minimálne priestupky, ako je jazda s nerozsvietenými svetlami alebo zlé parkovanie, budú vodiči dostávať miernejšie tresty. Novela naopak sprísni najzávažnejšie priestupky vodičov, ako je riadenie pod vplyvom alkoholu alebo návykových látok, závažné prekročenie rýchlosti alebo odmietnutie dychovej skúšky na alkohol.

Nové testy na vodičák – Je to naozaj z kaluže do blata? Čo na to polícia a autoškoly?

Nové dopravné značky

Nové dopravné značenie zahŕňa zdieľané zóny pre všetkých účastníkov cestnej premávky, úpravu značenia bezpečného odstupu alebo parkovisko P+D, na ktorých môžu vodiči po zaparkovaní presadnúť do iného auta. Nové bude aj značenie vozidla terénnej sociálnej služby a značka servisné miesto na sanitáciu hygienických zariadení obytných vozidiel.

Zmena aj pre autoškoly

V oblasti administratívy pribudne od januára možnosť vedenia preukazu žiaka autoškoly v elektronickej podobe. Ruší sa minimálny odstup piatich pracovných dní medzi neúspešnou a opakovanou vodičskou skúškou a podmienka vzdelania učiteľov autoškoly v strojovom alebo dopravnom odbore. Zjednoduší sa tiež proces zápisu zmeny vlastníka či prevádzkovateľa vozidla.

Foto: FB Policie ČR 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov