Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Z nafty elektromobil?

Francúzsky koncern Stellantis chce prerábať svoje spaľovacie dodávky na elektrické, projekt finančne podporí aj štát.

Koncern Stellantis nedávno predstavil modernizáciu svojich úžitkových modelov, keďže ich aktuálna generácia je na trhu už od roku 2016. Modely ako Citroën Jumpy, Peugeot Expert, Opel Vivaro či Toyota ProAce sú od roku 2019 dokonca k dispozícii aj v elektrickej verzii. Eelektrické dodávky sa od verzií so spaľovacím motorom karosársky a konštrukčne líšia iba minimálne a práve to chce koncern Stellantis teraz využiť. 

 

Dotácie na prerábku 

Už v tomto roku si Francúzi, ktorí vlastnia jeden zo spomínaných modelov vo verzii s naftovým motorom, môžu nechať fabricky prerobiť svoje auto na elektromobil. Cieľom projektu je ponúknuť možnosť majiteľom starších dodávok jazdiť bez emisií bez toho, aby si museli kupovať nové auto. Prestavba spaľovacej dodávky na elektrickú by nemala stáť viac ako 20-tisíc eur, pričom štát môže záujemcovi preplatiť až 40% nákladov, maximálne 10-tisíc eur. Jedinou podmienkou štátu je, aby majiteľ s autom po prestavbe najazdil aspoň 6-tisíc kilometrov, resp. aby ho používal aspoň jeden rok. Potom už auto môže predať.  

 

Nie je to úplne to isté

Hoci zástupcovia koncernu Stellantis neprezradili presné špecifikácie elektromotorov a batérii, ktoré budú pri prestavbe do áut montovať, jedno je isté – nepôjde o úplne rovnakú techniku, akú využívajú dodávky, ktoré sú elektromobilmi od výroby. Tie dokážu na jedno nabitie prejsť až 350 kilometrov, prestavané dodávky by mali mať dojazd nižší. Takisto zatiaľ nie je známy ani výkon dodatočne inštalovaného elektromotora, no celkovo ide o veľmi zaujímavý nápad na podporu elektromobility v krajine.

Peugeot e-Expert Hydrogen – Prichádza vodík

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov