Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ten pocit keď… nemôžete naštartovať!

Problém so štartovaním nás spravidla postihne, keď sa najviac ponáhľame alebo keď sa potrebujeme niekam dopraviť.

Na okamžitú údržbu batérie alebo jej výmenu tak zvyčajne nie je čas. Túto situáciu je však možné riešiť rýchlo a efektívne s pomocou malých a kompaktných zariadení – tzv. štartérov, ktoré umožňujú auto naštartovať rýchlo, a to aj s vybitou batériou, bez štartovacích káblov a bez pomoci iného auta.

Dnešné štartéry sú akumulátorové, ľahko prenosné a tak subtílne, že sa ľahko zmestia do akejkoľvek
priehradky alebo do odkladacej kapsy za predným sedadlom. Štartéry z radu BATTERYStart zahŕňajú modely pre štartovanie benzínových motorov s objemom až 8 l a dieselových motorov s objemom až 4 l. Vďaka širokej ponuke si možno vybrať ten správny produkt presne podľa konkrétneho typu auta.

BATTERYstart 200 s kapacitou batérie 6 000 mAh je schopný naštartovať benzínový motor s objemom až 3 litre. Po použití sa okamžite dobíja, a na jeho plné nabitie stačia 2 hodiny. Ďalší štartovací zdroj BATTERYstart 300 umožňuje naštartovať benzínový motor s objemom až 6 litrov alebo dieselový motor s objemom až 3 litre. Jeho nabíjanie trvá 3 hodiny.

 

Najvýkonnejší prenosný štartér BATTERYstart 400 má kapacitu 16 800 mAh a je schopný naštartovať benzínový motor s objemom až 8 litrov alebo dieselový motor s polovičným objemom. Jeho nabíjanie trvá necelé štyri hodiny a ponúka možnosť pripojiť cez priložený adaptér so štandardnou 12V cigaretovou zásuvkou ďalšie auto-moto spotrebiče, ako sú palubné kamery, autochladničky, kompresory, ventilátory a pod.

Vďaka vstavanému lítium-fosfátovému akumulátoru s kapacitou 78,6 Wh dokáže profesionálny model BATTERYstart Pro 700 ľahko naštartovať benzínové motory do objemu 8 litrov a dieselové motory do objemu až 6 litrov. Vzhľadom na povahu zariadenia nie je k dispozícii funkcia powerbanky ani svietidla. Výhodou je, že štartér Pro 700 sa dá dobíjať ihneď po naštartovaní vozidla. Stačí ho nechať pripojený k akumulátoru iba 60 sekúnd po naštartovaní, a štartér sa sám dobije do pôvodného stavu.  Je to teda takmer perpetuum mobile.

Je možné ho nabíjať aj zo zásuvky 230 V. V ponuke dostupných štartérov stojí za zmienku aj množstvo ďalších užitočných funkcií. Zariadenia sú vybavené zásuvkami USB, takže môžu fungovať ako powerbanka a nabíjať napr. mobilné telefóny, fotoaparáty, tablety atď. Možno ich tak používať aj keď máte autobatériu v dobrej kondícii. Niektoré modely majú tiež vstavané svietidlo, ktoré uľahčuje použitie štartéra na tmavých miestach alebo po zotmení. Všetky štartéry sú bezpečné, výrobca do nich zahrnul ochranu proti prepólovaniu, skratu a prepätiu.

OSRAM: Inteligentné nabíjačky autobatérií

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov