Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel Corsa Electric: Yes, of Corsa! (prvá jazda)

Opel Corsa Electric. Vďaka modernizácii má vyšší výkon, dlhší dojazd a nižšiu spotrebu.

Za elektrickou novinkou som v závere októbra vycestoval priamo do jej domoviny, do nemeckého mesta Rüsselsheim. Opel predstavil súčasnú šiestu generáciu modelu Corsa v roku 2019 – už pod krídlami koncernu Stellantis, vtedy ešte PSA. Corsa šiestej generácie prvý raz vo svojej histórii (vyrába sa od roku 1982) dostala aj čisto elektrický pohon a vďaka nedávnej modernizácii je teraz ešte lepšia. V čom?

Dizajn a interiér

Zvýraznenie dynamického tvaru karosérie, nová charakteristická predná maska Opel Vizor aj inovovaná zadná časť – to je iba zlomok zmien, ktoré sa pri facelifte podpísali na dizajne auta. Spolu s nimi pribudli aj maticové svetlomety IntelliLux Matrix LED či aerodynamické disky kolies. Zlepšila sa aj možná výbava, elektrická Corsa môže mať adaptívny tempomat, aktívne udržiavanie v jazdnom pruhu, čítanie dopravných značiek, automatické brzdenie či sledovanie mŕtveho uhla. V interiéri si môžete všimnúť nový volič prevodovky, zlepšenú grafiku digitálneho kokpitu, prepracovaný infotainment, bezdrôtovú projekciu telefónu, bezdrôtové nabíjanie či presklenú panoramatickú strechu. 

Výkon a dojazd

Modernizácia so sebou priniesla okrem optických zmien aj zmeny v technike. Bezemisná Corsa je odteraz k dispozícii aj vo verzii Long Range, kedy má nový synchrónny elektromotor s výkonom 115 kW (156 k) a najvyšším krútiacim momentom 260 Nm. Vďaka nemu dokáže na stovku zrýchliť už za 8,1 sekundy, no maximálna rýchlosť ostáva stále obmedzená na 150 km/h. Potešujúce je, že kapacita akumulátora pri verzii Long Range vzrástla o jednu kilowatthodinu – má kapacitu 51 kWh a zmenilo sa aj jej chemické zloženie. Papierový sa dojazd aj vďaka tomu predĺžil z 337 na 405 kilometrov.

Na vyššom dojazde sa však podpísala najmä nižšia kombinovaná spotreba energie. Po novom je to iba 14,2 kWh, pred modernizáciou výrobca uvádzal 16,9 kWh. V ponuke pritom zostáva aj Corsa Electric, ktorá má síce tiež lepšie parametre ako pred faceliftom, no rozdiely sú miernejšie. Auto sa v každom prípade dokáže nabíjať jednosmerným prúdom výkonom až 100 kW, z 0 na 80 percent sa tak viete dostať už za 30 minút.  

Opel Corsa-e si s elektrinou rozumie

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov