Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Počuli ste niekedy o súťaži vodičov sanitiek? My sme sa jej zúčastnili

Súťaž vodičov záchrannej zdravotnej služby ZaMED v Centre bezpečnej jazdy na Slovakia ringu nám priblížil každodenný chlieb vodičov sanitiek.

Sekundy rozhodujú. Pri záchrannej zdravotnej službe sú dôležití všetci členovia posádky. Bez ohľadu na to, či to je vodič, zdravotník, či lekár. Systém bez čiastkových dielikov proste fungovať nebude. Vodič sanitky má tiež extrémne veľkú zodpovednosť dopraviť pomoc bezpečne na miesto a rovnako potom aj pacienta do nemocnice. Každý deň sa na cestách stretávajú s množstvom extrémne krízových situácii, ktoré si my, bežní vodiči, ani len nevieme predstaviť. Preto každá nová skúsenosť, hoci aj v podobe súťaže, im môže v každodennej realite zachrániť život.

Súťaž vodičov sa konala 05.09.2023 a organizovala ju pre svojich zamestnancov spoločnosť ZaMED, ktorá zabezpečuje poskytovanie záchrannej zdravotnej služby ako základná záchranná zložka integrovaného záchranného systému SR na 22 miestach poväčšine na južnej časti západného Slovenska.

Na celkovo 14 uchádzačov čakali 3 súťažné disciplíny, ktoré niektorých poriadne vytrápili. Chuť vyhrať bola silná, chyby sa neodpúšťali a hodnotenia boli naozaj veľmi prísne aj z pohľadu obdobných motoristických podujatí.

  1. Stanovisko – Prvá pomoc

Vodič sanitky nekrúti len volantom. Robí pomaly všetko, čo je v daný moment potrebné a jeho povinnosti sú pevne dané. Vodič okrem iného asistuje pri realizácii neodkladných výkonov v prednemocničnej starostlivosti, vykonáva činnosti súvisiace s prenášaním, polohovaním, fixáciou zlomenín, ošetrením rán, resuscitáciou pri zlyhaní vitálnych funkcií. Preto si súťažiaci vyskúšali vyslobodenie figuranta z motorového vozidla po dopravnej nehode. Figurant bol v bezvedomí a na dolnej končatine mal simulované masívne krvácanie. Ostal som pomerne prekvapený, že kým ja som sa učil, že škrtidlo sa má viazať bližšie k rane, po novom sa má viazať v najvyššom možnom mieste končatiny. Súťažiaci mali na všetky potrebné úkony 3 minúty. Väčšina z nich to zvládla za podstatne kratší čas. Priznám sa, až mi bolo miestami ľúto figuranta a jeho nohy, lebo mať opakovane zviazanú nohu dvomi škrtidlami nie je sranda ani pre zdravého človeka.

  1. Stanovisko – Slalom

Slalom sa nejazdil so sanitkou, ale s osobným autom. Dráha nebola ani extrémne dlhá, ani komplikovaná, ale bol na nej chyták. Tu sa naplno rozbehla rivalita medzi súpermi a boj o stotiny sekundy bol neúprosný. Jazdili sa tri jazdy. Jedná cvičná a dve ostré. Zarátaval sa najlepší čas.  Navyše bolo jedno pravidlo, ktoré nebýva vôbec pri slalomoch bežné. Ak náhodou súťažiaci zhodil kužeľ, musel ho ísť opraviť a až tak pokračovať do cieľa.

  1. Stanovisko – Jazda pravidelnosti s pacientom

Disciplína začínala naložením lehátka s figurínou pacienta do sanitky cez úzku dráhu. Vodič sa s lehátkom nesmel dotknúť kužeľa a rovnako musel brať ohľad aj na figurínu. Ak napr. spadla ruka, musel ju opraviť. Následne so sanitkou musel prejsť po prichystanej dráhe, ktorá kombinovala mokrý asfalt a mokrý šmykľavý podklad. Bolo vidno, že niektorých šmýkajúci podklad trošku vystrašil, neodhadli rýchlosť na vjazde do prvej bránky a už mali čo robiť, aby sa do nasledujúcej slalomovej bránky zmestili. Tu sa išlo iba jedno ostré kolo, takže súťažiaci nemali vôbec žiadnu možnosť si trať vyskúšať.

Sláva víťazom

Každá súťaž musí mať svojho víťaza. Spomedzi 14 súťažiacich spoločnosti ZaMED sa najlepšie umiestnili títo vodiči záchraniek:

  1. Miesto – Erik Krupčiak
  2. Miesto – Matúš Čvirik
  3. Miesto – István Csintalan

Touto cestou by som v mene redakcie Auto magazín víťazom zagratuloval. A pre vás ostatných motoristov, možno len taká jedná prosba z pohľadu vodičov sanitiek. Buďte ohľaduplní a sledujte čo sa deje okolo vás.  Sanitka, ale ani iné zložky integrovaného záchranného systému na majáky nikdy nejdú len tak pre nič za nič, a aj vašou nesprávnou reakciou nemusí pomôcť prísť včas.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov