Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Superb – O tomto môže príbuzný Passat len snívať!

- Škoda Auto pripravuje uvedenie štvrtej generácie modelu Škoda Superb, vlajkovej lode svojho portfólia modelov so spaľovacími motormi, ktorá okrem obľúbenej verzie kombi ponúkne aj elegantnú karosársku verziu liftback.

Nová generácia tejto tradičnej karosárskej verzie narástla do dĺžky a výšky, pričom je ešte aerodynamickejšia. Ďalším vývojom prešiel aj charakteristický dizajn značky Škoda. Superb má teraz prepracovanú osemuholníkovú masku chladiča a modernizované kľučky dverí. Široká ponuka pohonných jednotiek nového modelu Superb teraz zahŕňa aj mild-hybridný pohon. Interiér bol kompletne prepracovaný. Medzi nové prvky patrí head-up displej a centrálny displej infotainmentu, ktorého veľkosť narástla na 13 palcov. Volič prevodovky je po novom umiestnený na stĺpiku riadenia, vďaka čomu je stredová konzola priestrannejšia. Pod centrálnym displejom infotainmentu sa nachádzajú nové multifunkčné ovládače (Smart Dials). Tieto otočné a tlačidlové ovládače, každý s malým digitálnym displejom, umožňujú rýchly a jednoduchý prístup k mnohým funkciám vozidla. Interiér sa vyznačuje udržateľnými materiálmi: látky sú vyrobené zo 100 % recyklovaného polyesteru.

Štvrtá generácia liftbacku Superb je prvýkrát k dispozícii s mild-hybridnou technológiou. V základnom modeli s motorom 1,5 TSI / 110 kW (150 k) je štvorvalcový benzínový motor doplnený o 48-voltový štartér-generátor poháňaný remeňom a 48-voltovou Li-Ion batériou. To umožňuje rekuperáciu elektrickej energie počas brzdenia. Takto získaná energia sa ukladá do batérie a môže sa použiť na pohon spaľovacieho motora alebo na plachtenie vozidla s úplne vypnutým motorom. Okrem motora 1,5 TSI ponúka Škoda dva agregáty 2,0 TSI s výkonmi 150 kW (204 k) a 195 kW (265 k). Okrem najvýkonnejšieho dieselového motora 2,0 TDI s výkonom 142 kW (193 k) sa aj najvyšší benzínový agregát štandardne dodáva s pohonom všetkých kolies. Veľkorysú ponuku motorov uzatvára motor 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k). Prvýkrát u značky Škoda sú všetky motory Superb štandardne spojené so 7-stupňovou automatickou prevodovkou DSG. Všetky pohonné jednotky spĺňajú emisnú normu Euro 6d.

Ešte viac priestoru a lepšia aerodynamika

V porovnaní s predchodcom narástla nová Škoda Superb v karosérii liftback do dĺžky o 43 milimetrov na 4 912 milimetrov a do výšky o dvanásť milimetrov na 1 481 milimetrov. Vďaka tomu je vpredu o jedenásť milimetrov viac miesta nad hlavou a vzadu o šesť milimetrov viac pre cestujúcich. Objem batožinového priestoru sa zväčšil o 20 litrov na 645 litrov. Šírka vozidla (1 834 mm) a rázvor (2 841 mm) zostali nezmenené. Optimalizované vstupy vzduchu, strmšie čelné sklo a detailne prepracovaná kabína a vonkajšie spätné zrkadlá zlepšili aerodynamiku. Súčiniteľ odporu vzduchu cx je po novom len 0,24. Dizajnový jazyk štvrtej generácie modelu Superb sa vyznačuje mnohými výraznými tvarmi charakteristickými pre značku Škoda.

Škoda odhaľuje interiér nového Superbu a Kodiaqu

Úplne nová koncepcia a rôzne varianty interiéru

V prepracovanom interiéri modelu Superb sa teraz nachádza voľne stojaci centrálny displej s uhlopriečkou až 13 palcov. Dopĺňa ho head-up displej, ktorý sa v interiéri tejto vlajkovej lode portfólia vozidiel so spaľovacím motorom objavuje po prvýkrát, a nové multifunkčné ovládacie prvky (Smart Dials). Ide o tri otočné a tlačidlové ovládače pod displejom infotainmentu, každý s digitálnym displejom s priemerom 32 milimetrov. Multifunkčný panel s otočnými ovládačmi (Smart Dials) poskytuje rýchly a jednoduchý prístup k mnohým funkciám vozidla. Prepracovaná stredová konzola má čistý, priestrannejší a organizovanejší vzhľad, pričom volič prevodovky je teraz umiestnený priamo na stĺpiku riadenia. Tradičné výbavové stupne Ambition a Style po novom nahradil výbavový stupeň Selection, ktorý ďalej dopĺňajú výbavové stupne Sportline a Laurin&Klement. Každá z týchto úrovní výbavy sa vyznačuje špecifickým dizajnom interiéru s moderným poňatím s dôrazom na udržateľné materiály.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov