Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Reportáž Kežmarok – Historický skvost pod Tatrami

Kežmarok má úchvatné kostoly, hrad, lýceum aj výhľad na štíty slovenských veľhôr.

Pri našich potulkách po Slovensku sme tentoraz navštívili mestečko, ktorému sa hovorí aj perla Spiša. Je až neuveriteľné, koľko krásy, unikátnych stavieb, kultúry a histórie sa nachádza na ploche iba necelých 25 km2 priamo pod končiarmi Tatier. V Kežmarku v minulosti na tamojšom Evanjelickom lýceu študoval celý rad slávnych osobností, od básnika Sama Chalupku cez maliara Ladislava Medňanského až po fyzika Aurela Stodolu. V budove školy sa nachádza aj najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe, kde nájdete napríklad aj originálne kázne Jána Husa. Dnes však toto mestečko, bohužiaľ, často zíva prázdnotou, do jeho historického centra sa nasťahovali viaceré ázijské obchody a domáci akoby si nevážili či možno prehliadali unikátne pamiatky, ktoré majú doslova pod oknami. Stačilo by málo a Kežmarok by mohol byť jedným z najzaujímavejších miest v strednej Európe.

 

Drevený artikulárny kostol

Na výstavbu dreveného kostolíka nebol použitý ani jeden klinec a od svojho vysvätenia v roku 1717 stojí v nezmenenej podobe dodnes. Súčasťou kostola je aj krstiteľnica z roku 1690, ide o vôbec najstaršiu časť celej stavby. Kostol stojí v centre mesta, je dokonca zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Obdivovať môžete jeho barokový interiér spolu s barokovým organom, ale aj jedinečné stropné maľby.

Evanjelický kostol

Dominantná stavba, ktorú pri návšteve Kežmarku nemôžete prehliadnuť, je kostol postavený v 19. storočí. Jeho architektom bol Dán Theophil von Hansen. Už na prvý pohľad je kostol iný, než na aké sme u nás na Slovensku zvyknutí. Má netypickú farbu a nesie renesančné, románske, byzantské a maurské prvky. V roku 1909 bolo ku kostolu pristavené aj mauzóleum Imricha Thökölyho, kde sú dodnes uložené jeho ostatky.

Kežmarský hrad

Pôvodne gotická stavba z konca 14. storočia prešla v neskoršom období rozsiahlou renesančnou prestavbou. Hrad stojí na konci Hlavného námestia a okrem iných ho obývala aj rodina Thökölyovcov. Nachádza sa tu dokonca aj cela, v ktorej bola uväznená Beata za to, že v roku 1565 vyrazila ako prvá turistka do Vysokých Tatier.

Remeselný festival

Okrem pamiatok sa v Kežmarku každé leto môžete tešiť aj na Festival európskeho ľudového remesla. Slávu Kežmarku totiž šírili umelci, spisovatelia, básnici, kupci, ale aj vynikajúci remeselníci. Podujatiu predchádza historický sprievod mestom a slávnostné otvorenie ako za dávnych čias zabezpečuje trhový richtár. Úlohou šermiarov je potom dobyť hradby a bránu, ktorá v tieto dni zdobí námestie a je vstupnou bránou do areálu.

FOTO: Marek Hajkovsky

Reportáž: Banská Štiavnica – Romantika, oddych, vzrušenie aj aktivity

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov