Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: Aprilia SR GT 125 Sport – Sexi gauner

Aprilia SR GT 125 Sport vás prinúti zamyslieť sa, prečo ste ju neobjavili skôr.

So športovými líniami, množstvom funkcií a schopnosťou jazdiť aj mimo spevnených ciest vyhovie model SR GT absolútne všetkým požiadavkám, takže by mal patriť medzi obľúbené skútre. No na cestách ho vidíte rozhodne menej často. To je škoda, lebo ak by sme mali hodnotiť štýl, tak „gétéčko“ je najkrajší skúter na trhu. Opýtajte sa svojho 16-ročného syna a on vám to vysvetlí.

Určite vám poukáže aj na fakt, že model SR GT je v rámci možností na najvyššej možnej hranici akú zákon povoľuje pre skútre, ktoré môžete riadiť ešte s vodičákom skupiny B. Maximálny výkon 11 kW (15 k) a maximálny krútiaci moment 12 Nm zabezpečia, že si ju užijete aj mimo mesta na kľukatej okreske. Pritom však nechýba dômyselný štart/stop systém, ktorý šetrí spotrebu.

A budem sa opakovať, máte možnosť aj odbočiť z klasickej cesty na poľnú, prípadne sa bez väčších problémov môžete dostať k jazeru v prírode. Tento „off-roadový“ charakter naznačujú pneumatiky s výraznejším vrúbkovaním a takisto aj členité nášľapné lišty a nezabúdajme ani na 175-milimetrovú svetlú výšku či otočenú prednú vidlicu typu Upside Down od firmy Showa. Na ceste sa prejavuje veľmi dobre, napokon talianski konštruktéri vždy vedeli odladiť podvozok a v duchu tejto filozofie vás tento skúter láka na prestup do silnejšej kategórie.

Záverečné hodnotenie? Ak ju miluješ, zvyšok poznáte. Chváliť odkladacie priestory s objemom 25 litrov je zbytočné, za zmienku stojí prehľadný monochromatický displej s otáčkomerom a peknou grafikou, rozmerné a pohodlné sedadlá, ktoré potešia každého, kto veľa jazdí po meste. A smartfón? Ten si nabijete pohodlne cez USB port. Prirátajte k tomu aj akceptovateľnú cenovku a ideálny skúter pre mladých máte pred očami.

Stručne

Čo musíme uznať

  • Podvozok, ktorý je schopný zvládnuť aj ľahší terén.

Čo nám chýbalo

  • Nápis Made in Italy.

Čo nás prekvapilo

  • To, že si tento skúter našiel svojich fanúšikov aj na parkovisku.

Aprilia SR GT 125 – Hocikedy hocikam

Aprilia SR GT 125 Sport

Cena a záruka:

  • základ/test 4 099/4 499 €
  • 2 roky bez obmedzenia km

Motor:

  • Kvapalinou chladený jednovalec4V, zdvihový objem valcov 125 cm3 , max. výkon 11 kW (15k) pri 8 750 ot.min-1, max. krútiaci moment 12 Nm pri 6 500 ot.min-1, Emisie CO2 60 g/km

Jazdný výkon, spotreba:

  • pohotovostná hmotnosť 144 kg, v max = 107 km/h, spotreba výrobca/test 2,0/2,5 l/100 km

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov