Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


KIA EV9: Nová definícia prostredia

Kórejská automobilka Kia už zverejnila všetky podrobnosti o modeli EV9.

Ako sme vás už pred pár týždňami na našom webe informovali, Kia predstavila svoj nový model EV9, ktorý verejnosť zaujal už ako štúdia. Vtedy sme ešte ale nepoznali všetky detaily, dnes ich už poznáme. Ako hovorí samotná automobilka, Kia EV9 pretvára používateľské prostredie.

Množstvo noviniek 

EV9 je prvé elektrické vlajkové SUV od značky Kia s tromi radmi sedadiel, pričom vychádza z globálnej modulárnej platformy pre elektrické vozidlá E-GMP. Výrobca hovorí o dojazde na úrovni viac ako 541 kilometrov a sľubuje ultrarýchle 800-voltové nabíjanie umožňujúce doplniť akumulátor dostatočným množstvom energie na dojazd aspoň 239 kilometrov už za 15 minút. Medzi početné technologické novinky patrí najmä diaľničný pilot (HDP), ktorý však bude k dispozícii až v budúcnosti, navyše je určený pre verziu GT-line a podmienené autonómne riadenie 3. úrovne umožní len na vybraných trhoch. Prvýkrát sa tiež predstavuje Kia Connect Store – systém, ktorý zákazníkom umožňuje zakúpiť si digitálne funkcie a služby na požiadanie počas reálneho používania vozidla. Poskytuje im tak flexibilitu pri výbere požadovaných funkcií a priebežné zlepšovanie schopností vozidla EV9 aktualizáciami prostredníctvom ich bezdrôtového prenosu v ľubovoľnom čase.

Dizajn a konfigurácia sedadiel

Kia EV9 má rázvor 3 100 mm, ktorý podporuje možnosť výberu kolies vo veľkosti 19-21 palcov. Pri celkovej dĺžke 5 010 mm, šírke 1 980 mm a výške 1 755 mm sa nová Kia vyznačuje odvážnym a moderným vzhľadom a zároveň si zachováva svoj jedinečný charakter. SUV sa môže pochváliť pôsobivým koeficientom aerodynamického odporu 0,28. Ten sa podarilo dosiahnuť vďaka zavedeniu viacerých pokročilých prvkov, napríklad je tu 3D tvarovaný spodný kryt, ktorý má konvexný tvar vpredu a konkávny tvar vzadu, aerodynamické kolesá či inovatívne vzduchové clony integrované do predného nárazníka. 

Kia EV9 ponúka šesťmiestnu alebo sedemmiestnu konfiguráciu a rôzne možnosti sedenia v druhom rade, ktoré sú vhodné pre všetky situácie, ako je napríklad sťahovanie, nabíjanie či jednoducho oddych. Prvý rad tvoria relaxačné sedadlá, ktoré zaisťujú pohodlie. Druhý rad ponúka štyri možnosti sedenia: buď trojmiestne lavicové sedadlá, alebo dvojmiestne samostatné sedadlá. Tie môžu byť základného, relaxačného alebo otočného typu, takže zákazníci majú na výber rôzne spôsoby používania.

V prípade, že je model EV9 vybavený relaxačnými sedadlami v druhom rade, cestujúci v prvom a druhom rade si ich môžu počas nabíjania vozidla spoločne sklopiť. V prípade sedadiel otočného typu sa sedadlá v druhom rade otáčajú o 180 stupňov, čo umožňuje cestujúcim konverzovať aj s osobami sediacimi v treťom rade. Cestujúci v treťom rade majú navyše k dispozícii nabíjacie konektory a držiaky nápojov.

Ekológia

Kia EV9 predstavuje akýsi priekopnícky míľnik, pretože ide o prvý model, v ktorom sa aplikuje trojstupňová stratégia udržateľnosti dizajnu značky. Tá bola iniciovaná s cieľom postupne vyradiť z používania kožu a zamerať sa len na desať „nevyhnutných“ udržateľných prvkov vo všetkých nových modeloch značky Kia a čoraz viac používať biologické materiály. Je to napríklad kukurica, cukrová trstina, ale aj prírodné oleje. Cieľom spoločnosti Kia je tiež zvýšiť pomer používania recyklovaných plastov do roku 2030 o 20%.

Pohon a dojazd

Akumulátor s kapacitou 76,1 kWh je v ponuke výhradne s pohonom zadných kolies na štandardnej verzii, zatiaľ čo akumulátorom s kapacitou 99,8 kWh sú vybavené varianty s dlhým dojazdom (Long Range) s pohonom zadnej nápravy aj s pohonom všetkých kolies.

Verzia s dlhým dojazdom a pohonom zadných kolies využíva elektromotor s parametrami 150 kW/350 Nm, ktorý podľa predbežných údajov umožňuje vozidlu zrýchliť z nuly na 100 km/h za 9,4 sekundy. Štandardný model so zadným pohonom, ktorý taktiež poháňa jeden elektromotor, hoci ide o výkonnejší variant s výkonom 160 kW a krútiacim momentom 350 Nm, zrýchli z nuly na 100 km/h za 8,2 sekundy.

 

Variant s pohonom oboch náprav je vybavený dvoma elektromotormi, ktoré spoločne dosahujú celkový výkon 283 kW a dodajú kombinovaný krútiaci moment 600 Nm. Táto kombinácia umožňuje elektrickému SUV zrýchliť z nuly na 100 km/h už za 6 sekúnd. Ešte vyšší výkon je k dispozícii s voliteľnou funkciou Boost, ktorú bude neskôr možné zakúpiť v obchode Kia Connect Store. Kombinovaný krútiaci moment sa zvýši na mimoriadnych 700 Nm, vďaka čomu dokáže model EV9 zrýchliť z nuly na 100 km/h za 5,3 sekundy.

Bezpečnosť a pohodlie 

Medzi množstvo doplnkových funkcií modelu EV9, ktoré podporujú pokročilé asistenčné systémy vodiča, patrí aj inteligentný diaľkový parkovací asistent RSPA 2. Vďaka tejto technológii dokáže Kia EV9 zaparkovať bez zásahu vodiča, či už je vo vozidle alebo mimo neho, pričom vodič spustí tento proces pomocou inteligentného kľúča.

Pomocou ultrazvukových senzorov na detekciu prekážok systém RSPA 2 automaticky vmanévruje s vozidlom do určeného parkovacieho priestoru, pričom ovláda plynový pedál, brzdy a radiacu páku. Model EV9 obsahuje aj asistenčný systém na predchádzanie nárazom zozadu, ktorý zabraňuje zrážkam s protiidúcimi vozidlami pri cúvaní. Okrem týchto funkcií vozidlo obsahuje aj množstvo viac-menej známych systémov. Ide napríklad o asistenčný systém na predchádzanie zrážkam v mŕtvom uhle, systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu či inteligentný asistent sledovania povolenej rýchlosti. Inteligentný tempomat s podporou navigácie zaisťuje bezpečnú jazdu na diaľnici a na cestách vyhradených len pre automobily. Asistent jazdy na diaľnici umožňuje zmenu jazdných pruhov a využíva snímač detekcie rúk na volante, pomocou ktorého sleduje aktívnu účasť vodiča na riadení vozidla.

A napokon, digitálny kľúč „Digital Key 2“ využíva ultraširokopásmovú bezkľúčovú technológiu, ktorá umožňuje používateľom otvoriť a naštartovať vozidlo pomocou smartfónu, aj keď majú kľúč vo vrecku alebo v taške, čo je u značky Kia ďalšia novinka.

Kia EV9 – Odvážny dizajn, variabilný interiér s otočnými sedadlami

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov