Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi Q8 e-tron: Pod novým menom

Audi Q8 e-tron je luxusné elektrické SUV, ktoré však nie je novinkou. Ide o facelift a označenie Q8 môže byť trochu zmätočné.

Prvé elektrické SUV od značky Audi sa na trhu objavilo v roku 2018 pod názvom e-tron. Nemecký výrobca medzičasom predstavil ďalšie elektrické modely, napríklad Q4 e-tron alebo e-tron GT. Luxusné elektrické SUV, ktoré udáva tón v celom segmente teraz prešlo modernizáciou. Aby sa elektrické modely dali od seba lepšie odlíšiť, dostal modernizovaný e-tron názov Q8 e-tron. Časom do ponuky pribudne menší Q6 e-tron a trojicu bude dopĺňať už spomínaný Q4 e-tron.

Zlepšenie vo všetkých smeroch 

Ako špičkový model segmentu elektrických SUV a crossoverov sa modernizované Audi Q8 e-tron vyznačuje optimalizovanou koncepciou pohonu, lepšou aerodynamikou, vyšším nabíjacím výkonom, väčšou kapacitou batérie a dojazdom predĺženým na 582 kilometrov pri SUV a až na 600 kilometrov pri verzii Sportback. Výrazné dizajnové zmeny predovšetkým na prednej časti karosérie dodávajú novej vlajkovej lodi svieži vzhľad.

Tri verzie pohonu 

Pre obidve verzie karosérie sú na výber tri verzie elektrického pohonu. Základné modely Audi Q8 50 e-tron a Audi Q8 50 Sportback e-tron poskytujú so svojimi dvoma elektromotormi systémový výkon 250 kW (340 k) v režime Boost a systémový krútiaci moment 664 Nm, pričom majú dojazd okolo 491 km (SUV), resp. do 505 km (Sportback). 

Audi Q8 55 e-tron a Audi Q8 55 Sportback e-tron disponujú v režime Boost systémovým výkonom dvoch elektromotorov 300 kW (408 k) a systémovým krútiacim momentom 664 Nm. Dojazd podľa WLTP je zhruba 582 km, pri verzii Sportback až do 600 km. Maximálna rýchlosť je rovnako ako pri verzii Q8 50 e-tron elektronicky limitovaná na 200 km/h.

Špičkové modely Audi SQ8 e-tron a Audi SQ8 Sportback e-tron poháňajú tri elektromotory, ktoré spolu poskytujú systémový výkon 370 kW (503 k) v režime Boost a systémový krútiaci moment 973 Nm.  Dojazd modelov SQ8 e-tron je približne 494 km pri SUV a asi 513 km pri verzii Sportback. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 210 km/h. 

Batéria a nabíjací výkon 

Na výber sú dve veľkosti batérie: Q8 50 e-tron má batériu s využiteľnou kapacitou 89 kilowatthodín, dve výkonnejšie verzie Q8 55 e-tron a SQ8 e-tron majú batériu s využiteľnou kapacitou 106 kWh. Na rýchlonabíjačke s jednosmerným prúdom dosahuje Audi Q8 50 e-tron maximálny nabíjací výkon 150 kW. Pri Q8 55 e-tron a SQ8 e-tron bol maximálny nabíjací výkon zvýšený na 170 kW. Vďaka tomu sa väčšia batéria dá nabiť za približne 31 minút z 10 na 80 percent – čo v ideálnom prípade predstavuje dojazd do 420 kilometrov podľa WLTP. Na nabíjačke so striedavým prúdom alebo wallboxe sa Audi Q8 e-tron štandardne nabíja výkonom do 11 kW. Na želanie Audi ponúka zvýšenie nabíjacieho výkonu pri použití striedavého prúdu na 22 kW. 

Audi Q8 e-tron štandardne podporuje funkciu Plug & Charge. Na kompatibilných nabíjacích stojanoch sa vozidlo po pripojení nabíjacieho kábla samé autorizuje a spustí nabíjanie. Fakturácia prebieha tiež automaticky. Nová nabíjacia služba Audi charging, ktorá má byť spustená od tohto roku a perspektívne nahradí existujúcu službu e-tron Charging Service, bude poskytovať pohodlný prístup k približne 400 000 verejným nabíjacím bodom v celej Európe.

Audi RS3 sedan 2,5 TFSI – Exorcista

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov