Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektromobilom sa na Slovensku nedarí, začali sme totiž zle…

Slovensko je z pohľadu počtu nabíjacích bodov pripadajúcich na jedno elektrické auto na poprednom mieste. Mali by sme teda byť spokojní a hrdí, ibaže veci sa majú trochu inak.

. Keď sa na túto štatistiku pozrieme bližšie, zistíme, že to nie je tým, že máme dostatok nabíjacích bodov, ale tým, že máme na cestách veľmi málo elektromobilov. Dôvodov, prečo sa elektromobilom na Slovensku nedarí, je viacero. Jedným z nich je to, že potenciálni zákazníci nemajú možnosť v meste nabíjať svoj elektromobil.

Budovali sme totiž sieť nabíjacích staníc pozdĺž hlavných ťahov naprieč Slovenskom, aby mohli majitelia elektromobilov využívať svoje elektrické auto naplno – aby s ním mohli jazdiť medzi Bratislavou a Košicami, aby s ním navštíviť ktorúkoľvek časť Slovenska. Už dnes bežne majú elektromobily dojazd vyše 400 km a to je už dostatočný dojazd na to, aby ste absolvovali takúto trasu.

Väčšina ľudí, ale aj firiem však využíva auto drvivú väčšinu v okolí svojho bydliska, resp. sídla a dlhšiu trasu na spôsob „Bratislava – Košice“ absolvujú iba raz za čas. No a tu je koreň problému, pretože kým sme sa sústredili na budovanie diaľkovej siete nabíjacích bodov, akosi sme zabudli na budovanie mestských nabíjacích hubov na sídliskách. Výsledkom je, že ľudia síce môžu nabiť auto cestou na opačný koniec Slovenska, ale tam, kde žijú a kde využívajú auto, nemajú možnosť nabíjať elektromobil. A teda ani nebudú nad ním rozmýšľať.

Zákaz spaľovákov do 2035? Prírode to nepomôže a ľudia prídu o prácu

Asi by ste si klepali na čelo, keby vám stavebná firma chcela najprv budovať strechu, ale základy domu by ešte neboli ani vykopané. Rovnako by ste si klepali na čelo, keby sa vaše dieťa v škole učilo najprv Hviezdoslavove diela a potom až písať a čítať abecedu, alebo keby sa najprv učili derivovať a integrovať a potom až malú násobilku. Všetci predsa vedia, že sa „stavať má od základov“, tak prečo to nevedia zodpovední za rozvoj elektromobility na Slovensku?

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov