Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW investuje v maďarskom závode viac ako 2 miliardy eur

Okrem výroby vozidiel bude v závode v Debrecíne prebiehať aj montáž vysokonapäťových batérií.

Spoločnosť BMW buduje vo svojom závode v Maďarsku montážnu linku na výrobu vysokonapäťových batérií pre elektrické vozidlá. Linka na výrobu batérií sa bude nachádzať na mieste závodu na výrobu vozidiel v Debrecíne, ktorý sa začal stavať približne pred šiestimi mesiacmi. Nemecká firma vytvorí viac ako 500 ďalších pracovných miest a do konca roka 2025 investuje do výstavby a spustenia celého závodu viac ako dve miliardy eur.

Milan Nedeljković, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za výrobu, povedal:

„V Debrecíne staviame najmodernejší závod na svete. S našou iFACTORY vytvárame nové priemyselné štandardy pre výrobu vozidiel. Naše investície podčiarkujú náš systematický prístup k implementácii e-mobility.“

Nové oznámenia privítala aj maďarská vláda. Peter Szijjártó, minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska, povedal:

Závod BMW Group v Debrecíne je symbolom úspešnej maďarskej hospodárskej politiky za ostatných dvanásť rokov. Závod spája ochranu životného prostredia a vysokú mieru konkurencieschopnosti.“

Nábor a školenia spoločnosti BMW Group v Debrecíne

„Momentálne naberáme nových kolegov a to nielen lokálne, ale aj z celého Maďarska, aby sme mohli spoločne budovať budúcnosť závodu BMW v Debrecíne.“

Vysvetľuje Hans-Peter Kemser, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti BMW Manufacturing Hungary Kft. Závod, spolu s miestnymi partnermi v oblasti vzdelávania, spustí na jeseň 2023 vo vlastnom školiacom centre program duálneho vzdelávania.

László Papp, primátor Debrecínu, zdôraznil úlohu spoločnosti BMW Group pre mesto:

„Svojou investíciou v Debrecíne sa BMW Group okrem vytvárania nových pracovných miest dlhodobo pripája aj ku komunite nášho mesta. Spoločne budujeme prosperujúcu budúcnosť.”

Krátke vzdialenosti: montáž vysokonapäťových batérií priamo v závode na výrobu vozidiel

Montáž vysokonapäťových batérií sa bude nachádzať priamo v areáli závodu na výrobu vozidiel v Debrecíne. Markus Fallböhmer, hlavný viceprezident pre výrobu batérií v spoločnosti BMW Group, vysvetľuje:

„Koncept BMW iFACTORY je aj o zabezpečení krátkych logistických vzdialeností. Súčasťou našej stratégie je aj úzke prepojenie medzi montážou batérií a výrobou vozidiel.“

V Debrecíne sa okrúhle články batérií novej generácie zabudujú priamo do krytu batérie – kovového rámu, ktorý sa neskôr integruje do spodnej časti vozidla. Oficiálny začiatok výroby šiestej generácie vysokonapäťových batérií sa odštartuje v roku 2025 – súbežne so spustením výroby vozidiel. Všetky batérie pre vozidlá zo závodu Debrecín budú zmontované priamo na mieste. Nový výrobný závod sa bude rozprestierať na ploche približne 140 000 m². Stavebné práce sa začali nedávno.

Batérie Gen6: hlavné kroky v prospech zákazníkov a trvalej udržateľnosti

Batéria je pre konkurencieschopnosť elektromobilov rozhodujúca. S ďalšou generáciou batérií sa dojazd zvýši až o 30 percent a rýchlosť nabíjania bude až o 30 percent kratšia.

Spoločnosť BMW Group sa zameriava najmä na to, aby uhlíková stopa a spotreba zdrojov na výrobu boli čo najnižšie, a to naprieč celým dodávateľským reťazcom. Výrobcovia článkov budú pri výrobe batériových článkov používať kobalt, lítium a nikel, ktoré obsahujú určité percento druhotného materiálu, teda surovín, ktoré nie sú práve vyťažené, ale už sú v obehu. V kombinácii so záväzkom používať na výrobu článkov batérií iba zelenú energiu z obnoviteľných zdrojov, zníži spoločnosť BMW Group uhlíkovú stopu výroby batériových článkov až o 60 percent.

BMW i7 xDrive60 – Sedmičková motokára, prvá jazda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov