Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


21.11.2022 – Svetový deň pamiatky obetí dopravných nehôd

Ak stratí človek blízku osobu, je to extrémna životná situácia. V prípade obetí dopravných nehôd ide o nečakanú a často takpovediac zbytočnú smrť. Tento deň má byť teda nielen spomienkou na obete, ale hlavne ponaučením pre nás všetkých, ktorí sme účastníkmi cestnej premávky.

Tretia novembrová nedeľa je celosvetovo venovaná pamiatke obetí dopravných nehôd. Úrad ekumenickej pastoračnej služby pripravuje každoročne pietnu spomienku na obete dopravných nehôd. Tento rok sa po dvojročnej pauze uskutoční dňa 20.11.2022 v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši.

Denne na cestách na celom svete zomrie približne 4-tisíc ľudí, desaťtisíce ďalších si po celý ďalší život nesú neraz ťažké následky s trvalým poškodením zdravia. Každý rok zomrie na cestách 1 milión 250 tisíc ľudí a vyše 50 miliónov osôb ostáva zranených, konštatuje Svetová zdravotnícka organizácia v spojitosti so Svetovým dňom pamiatky obetí dopravných nehôd, ktorý pripadá na tretiu nedeľu v novembri.

Cieľom je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale aj preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky porušenia zákona na cestnej komunikácii. Následky nezodpovedného správania v cestnej premávke nemusíme znášať len sami, môžu sa dotknúť aj iných a zostať trvalé. Pre pozostalých je náhla a nečakaná smrť blízkeho človeka emocionálne veľmi náročná a často traumatizujúca. Tragická udalosť sa nedá vrátiť späť a nie je ľahké sa s ňou vyrovnať. Vyhľadať preto pomoc blízkych, priateľov alebo odborníkov nie je známkou slabosti, práve naopak. Na druhej strane by nám to však malo  pripomenúť aj našu smrteľnosť a viac si vážiť život, ktorý máme,“ povedala policajná psychologička ministerstva vnútra.

Pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd nechceme zabúdať ani na rodinných príslušníkov obetí a všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s dopravnými nehodami – príslušníkov polície, hasičského a záchranného zboru, pracovníkov rýchlej záchrannej služby, lekárov, zdravotné sestry, ošetrovateľov. Cieľom Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd je upozorniť aj na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky.

Čo najviac štve záchranárov, keď hlásia nehodu svedkovia?

Hlavná pietna spomienka s vystúpením HUDBY MV SR a prečítaním listu od ministra vnútra SR bude 20.11.2022 v Liptovskom Mikuláši o 9.00 v Evanjelickom kostole.

Pietne spomienky budú viesť aj duchovní úradu EPS MV SR na vysunutých pracoviskách na týchto miestach:
20. 11. 2022 –  Vrbovce, 10.00 h. – Evanjelický kostol – pre oblasť Myjavy – mjr. Mgr. Júlia Štofanová
20. 11. 2022 –  Modra, 9.00 h. – slovenský Evanjelický kostol – kpt. Mgr. Milan Bartko
20. 11. 2022 –  Lučenec, 10.00h. – Evanjelický kostol –  mjr. Mgr. Alžbeta Lucskayová
20. 11  2022 –  Poprad, 9.00 h. – Evanjelický kostol – mjr. Mgr. Matúš Vongrej

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov