Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cena elektromobil vs spaľovák sa tak skoro nestretne, vieme prečo

Ešte donedávna nás silno presviedčali o tom, že elektromobily sa cenovo rýchlo stretnú s cenami podobných spaľovacích modelov. Dnes je už známe, že takáto zmena môže trvať oveľa dlhšie.

Podľa údajov zozbieraných spoločnosťou AlixPartners boli v roku 2020 priemerné náklady na samotné suroviny potrebné na výrobu elektrického auta 2 152 USD. V septembri 2022 už náklady dosiahli 5 076 USD. Ruská invázia na Ukrajinu mala mnohé finančné dôsledky.  Pokiaľ ide o autá s vnútorným spaľovaním, vrátane hybridov, ale s výnimkou plug-in hybridov  v roku 2020 bola cena surovín potrebných na výrobu auta 1 475 dolárov. Teraz je to 1 851 dolárov. Náklady na suroviny tak vzrástli o 25,5 percenta. V prípade elektromobilov to je  135,9 percenta! V súčasnosti sa v elektromobiloch používajú lítium-iónové batérie. Na ich výrobu je potrebné použiť lítium, kobalt alebo nikel a všetky tieto suroviny v posledných mesiacoch poriadne zdraželi. Situáciu môže zmeniť zmena technológie výroby  batérií. Pred ôsmimi rokmi priemysel očakával, že náklady na výrobu batérií na kilowatthodinu do piatich rokov klesnú pod 100 dolárov , ako citoval „Automotive News Europe“ šéf Renaultu Luca de Meo . To sa dodnes nepodarilo dosiahnuť.

Požiar elektromobilov – Francúzi majú patent, ako ho uhasiť do 5 minút

Prelomovým môže byť rok 2025. Niektorí výrobcovia avizujú, že vtedy budú pripravení ponúknuť na trhu elektromobilov sodno-iónové alebo lítium-sírové batérie. Tie môžu byť až o dve tretiny lacnejšie ako v súčasnosti používané lítium-iónové batérie. Rastúca obľuba elektromobilov navyše rozloží náklady výrobcov na vývoj jednotlivých modelov na väčší počet vyrobených kusov. Hrozbou pre tento priaznivý scenár môžu byť rastúce náklady na energie. V Európe sa priemerné náklady na energiu na auto od roku 2020 do prvej polovice roku 2022 zvýšili o 512 USD. Okrem toho sa očakáva, že ceny plynu v roku 2024 budú 4,5-krát vyššie ako v roku 2020. Budúcnosť bezemisných áut dnes vyzerá menej optimisticky ako pred pár rokmi.

Zdroj: alixpartners.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov