Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai IONIQ 6 – 5 hviezdičiek v hodnotení bezpečnosti Euro NCAP.

Hyundai IONIQ 6 získal najvyššie hodnotenie od nezávislej organizácie na hodnotenie bezpečnosti vozidiel European New Car Assessment Program (Euro NCAP). S piatimi hviezdičkami sa tak IONIQ 6 pridal k modelu IONIQ 5 v poskytovaní najvyšších bezpečnostných štandardov.

Najvyššie hodnotenie od Euro NCAP

Vozidlá, ktoré prechádzajú bezpečnostným testom Euro NCAP, sa hodnotia v štyroch kategóriách: „Dospelý pasažier“, „Detský pasažier“, „Zraniteľný účastník cestnej premávky“ a „Bezpečnostný asistent“. Hyundai IONIQ 6 s piatimi hviezdičkami exceloval v kategóriách:

  • „Dospelý cestujúci“ (97%)
  • „Detský cestujúci“ (87%)
  • „Bezpečnostný asistent“ (90%).

Skutočnosť, že IONIQ 6 dosiahol rovnako ako IONIQ 5 maximálne päťhviezdičkové hodnotenie bezpečnosti od Euro NCAP, je dôkazom toho, že Hyundai je nielen lídrom v oblasti mobility budúcnosti, ale aj toho, že naše modely patria medzi najbezpečnejšie v Európe,“ hovorí Andreas Christoph-Hofmann, viceprezident pre marketing a produkt spoločnosti Hyundai Motor Europe. „Hyundai je odhodlaný zabezpečiť svojim zákazníkom a všetkým účastníkom cestnej premávky vysokú úroveň bezpečnosti a technologických riešení mobility a najnovšie päťhviezdičkové hodnotenie EURO NCAP podčiarkuje náš úspech pri dosahovaní tohto cieľa.“

Vysoká bezpečnosť vďaka pokročilým asistentom

Popri siedmich airbagoch v štandardnej výbave je IONIQ 6 je vybavený aj novou úrovňou pokročilých asistenčných systémov Hyundai SmartSense, ktoré sa starajú o bezpečnosť a pohodlie na ceste. Patrí sem asistent na jazdu na diaľnici 2 (HDA 2), ktorý pomáha udržiavať nastavenú vzdialenosť a rýchlosť od vozidla idúceho vpredu pri jazde po diaľnici a tiež vycentrovať vozidlo v jazdnom pruhu počas jazdy, vrátane jazdy cez zákruty.

Inteligentný tempomat (NSCC), ktorý využíva dáta z navigácie, pomáha udržiavať vzdialenosť od vozidla pred autom idúcim vpredu a jazdiť rýchlosťou nastavenou vodičom tým, že odráža naučený štýl jazdy vodiča. Využíva tiež informácie o ceste z navigačného systému, aby optimalizoval jazdu a upravil rýchlosť vozidla pre bezpečnú jazdu v zákrutách.

Systém autonómneho núdzového brzdenia (FCA) pomáha predchádzať zrážkam s predmetmi pred vozidlom počas jazdy tým, že poskytuje varovanie a pomáha pri núdzovom brzdení.

Medzi ďalšie funkcie čiastočne autonómneho riadenia, ktorými IONIQ 6 disponuje, patrí asistent sledovania dopravných značiek (ISLA), ktorý upozorňuje na maximálnu povolenú rýchlosť, a asistent automatického prepínania diaľkových svetiel (HBA), ktorý pomáha zapínať a vypínať diaľkové svetlá v noci pri približujúcich sa vozidlách v protismere.

IONIQ 6 je vybavený aj viacerými funkciami, ktoré súvisia s pozornosťou vodiča. Systém na sledovanie únavy vodiča (DAW) analyzuje pozornosť vodiča počas jazdy, poskytuje varovanie pri zistení príznakov jeho nepozornosti a v prípade potreby odporúča odpočinok. Počas zastavenia je vodič upozornený na odchod vozidla pred ním.

Ďalšie funkcie spolupracujú a pomáhajú predchádzať kolíziám v rôznych jazdných situáciách. Asistent vyhýbania sa zrážke v mŕtvom uhle (BCA) pomáha predchádzať kolíziám pri zmene jazdného pruhu. Ďalšia funkcia, zobrazenie mŕtveho uhla na prístrojovej doske (BVM), zobrazuje video z mŕtveho uhla priamo na prístrojovej doske pre bezpečnú zmenu jazdného pruhu. Podobne aj asistent na upozornenie na vozidlá približujúce sa v priečnom smere pri cúvaní (RCCA) pomáha predchádzať zrážkam s inými vozidlami na ľavej alebo pravej strane vozidla pri cúvaní.

IONIQ 6 sa stará aj o bezpečnosť pasažierov na zadných sedadlách prostredníctvom varovného systému na bezpečné opustenie vozidla (SEW), ktorý pri vystupovaní z vozidla upozorňuje, keď sa zozadu blíži iné vozidlo.

O jednoduchšie a pohodlnejšie parkovanie sa stará napr. asistent na predchádzanie kolíziám pri parkovaní cúvaním (PCA).

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov