Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


HONDA CIVIC e:HEV – Aj ona dostala 5 hviezdičiek v Euro NCAP

Úplne nový model Honda Civic e:HEV získal v najnovších testoch bezpečnosti Euro NCAP maximálne päť-hviezdičkové hodnotenie. Model Civic 11. generácie, ktorý stelesňuje záväzok spoločnosti Honda dosiahnuť do roku 2050 pri akomkoľvek z jej produktov nulovú nehodovosť s fatálnymi následkami na cestách, je vybavený množstvom vylepšených a modernizovaných technológií, takže dosahuje jednu z najvyšších úrovní bezpečnosti cestujúcich a chodcov vo svojej triede.

Na splnenie prísnych bezpečnostných noriem Euro NCAP pre ochranu dospelých pasažierov obsahuje karoséria modelu Civic množstvo konštrukčných výstuh na zvýšenie celkovej pasívnej bezpečnosti vozidla. To zahŕňa dodatočné výstuhy predných dverí a rámy podbehov zadných kolies, ktoré zlepšujú výkon pri bočnom náraze. Tieto sú spojené výstužou plnej šírky, ktorá podopiera spojovaciu hranu medzi podlahou a živicovou prepážkou, čím pomáha kontrolovať a obmedzovať deformáciu v prípade čelnej alebo šikmej čelnej zrážky.

Okrem pevnejšieho a bezpečnejšieho podvozku obsahujú všetky varianty výbavy nového modelu Civic v štandardnej výbave celkovo 11 airbagov vrátane kolenných airbagov pre oboch predných pasažierov na elimináciu zranenia pri čelných nárazoch a bočných airbagov na ochranu cestujúcich na predných a zadných sedadlách. Prvýkrát je vybavený predným stredovým airbagom, ktorý zabraňuje kolízii medzi vodičom a predným spolujazdcom pri bočnom náraze.

Táto úroveň ochrany je v úplne novom modeli Civic rozšírená na všetkých cestujúcich, nielen na dospelých. Auto tiež dobre skórovalo v kategórii Ochrana detských pasažierov, vďaka integrovaným upevňovacím bodom ISOFIX, ktoré spĺňajú najnovšie európske normy i-Size.

Model Civic 11. generácie je ohľaduplný aj k zraniteľným účastníkom cestnej premávky a chodcom a je vybavený novo navrhnutými bezpečnostnými lištami predného nárazníka. Tie sú skonštruované tak, aby absorbovali energiu nárazu, čím sa v prípade kolízie s chodcami znižuje riziko zlomenín nôh a poškodenia kolenných väzov. Táto ochrana je posilnená aplikáciou vyklápacej kapoty, ktorá je pod vonkajším povrchom lemovaná reliéfnou membránovou štruktúrou. Tento skrytý komponent sa môže pochváliť vysoko účinnými vlastnosťami absorpcie energie v prípade nárazu hlavy chodca na vonkajší povrch, čím sa dramaticky znižuje riziko vážneho zranenia.

Honda SENSING

Prvky pasívnej bezpečnosti úplne nového modelu Civic dopĺňa vylepšený balík technológií aktívnej bezpečnosti a asistencie vodiča Honda SENSING™. Súčasťou sú nové sonarové senzory, ktoré využívajú zvukové vlny na detekciu nekovových predmetov, ako sú sklo a steny, oveľa spoľahlivejšie a s oveľa väčšou presnosťou ako predtým používaný radar s milimetrovými vlnami.

Nový model Civic je tiež vybavený širšou 100-stupňovou kamerou, ktorá zlepšuje schopnosť auta identifikovať čiary na ceste, krajnice, motocykle a cyklistov. Okrem toho nový čip na vysokorýchlostné spracovanie zlepšuje detekciu, výkon a ovládanie systému, čo znamená, že dokáže identifikovať objekty skôr a presnejšie ako predtým, vrátane chodcov v svetlých a tmavých prostrediach.

Súčasťou rozsiahlej ponuky technológie SENSING™ spoločnosti Honda je vylepšený systém varovania pred čelnou zrážkou, ktorý je navrhnutý tak, aby zisťoval prítomnosť vozidiel vpredu a vydával zvukové, vizuálne a haptické upozornenia, aby upozornil vodiča, ak sa blíži príliš vysokou rýchlosťou. Pokiaľ vodič nezareaguje, spustí sa systém brzdenia na zmiernenie následkov zrážky (Collision Mitigation Braking System), ktorý automaticky použije ľahký brzdný tlak, aby pomohol znížiť pravdepodobnosť alebo závažnosť čelného nárazu. Ak systém zaznamená hroziacu kolíziu, prudko zabrzdí.

Nová Honda Civic sa v hodnotení maximálneho počtu piatich hviezdičiek od Euro NCAP pripája k modelom CR-V a Jazz.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov