Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nokian odchádza z Ruska, doteraz tam vyrábali 80 % produkcie

V posledných týždňoch sa v automobilovom svete spustila lavína odchodov, alebo možno lepšie povedané útekov medzinárodných automobilových spoločností z Ruska. Pre niektoré firmy je to menej bolestivé rozhodnutie a pre iné bolestivejšie. Asi žiadna spoločnosť nestála pred takým ťažkým rozhodnutím ako Nokian.

Od ruskej špeciálnej operácie na Ukrajinu je pre nadnárodné podniky problematické podnikať v oboch krajinách. V Rusku o to ťažšie, že kvôli obmedzeniam a sankciám uvaleným západnými krajinami môže byť výroba čohokoľvek extrémne náročná. Po druhé, spolupráca s Ruskom nevyzerá dobre v očiach európskych ani amerických spotrebiteľov. Aj preto už mesiac trvá vlna formálnych útekov z najväčšej krajiny sveta. Urobili tak spoločnosti ako Toyota, Kia, Mazda a Hyundai. Teraz sa rozhodol aj Nokian urobiť rovnaký krok.

Fínsky výrobca pneumatík oznámil, že za 400 miliónov eur predal spoločnosti Tatneft PJSC všetko, čo súvisí s prevádzkou spoločnosti Nokian v Rusku. Rozhodnutie budú musieť schváliť regulačné orgány Ruska, čo znamená, že celá operácia môže ešte nejaký čas trvať. Fíni odchod z Ruska avizovali ešte koncom júna. V roku 2021 sa totiž v Rusku vyrobilo asi 80 percent pneumatík Nokian určených pre osobné vozidlá. Čo však Fínov minimálne aspoň trochu štve je, že do Ruska investovali kopec peňazí. V júni 2021 spustili ultramoderný sklad pneumatík pre 1,6 milióna pneumatík. Mnohé činnosti súvisiace s umiestňovaním a skladovaním pneumatík sa tam zautomatizovali. Spolu s továrňou bola označená za najmodernejšie zariadenie na výrobu pneumatík v Európe.

Nokian pôsobí na ruskom trhu od roku 2005. Teraz spoločnosť zvyšuje výrobu v továrňach v USA a Európe. Nové investície plánujú Fíni aj na starom kontinente. Krok, ktorý práve urobila, bude mať podľa škandinávskej spoločnosti negatívny vplyv na predaj pneumatík na dva-tri roky, najmä v strednej Európe.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov