Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Blablacar, najväčšia organizovaná spolujazda, už nie je zadarmo

Blablacar, asi najväčší sprostredkovateľ organizovanej spolujazdy od dnes nie je zadarmo. Pýtajú si nie malú províziu.

Mnohým užívateľom populárnej aplikácie Blablacar dnes pádla sánka. Brutálny nárast cien v očiach mnohých vytvoril žlč voči vodičom, ktorí si často len snažia rozložiť náklady (s bežným súkromným autom sa na tom naozaj zarábať nedá). A to naozaj neprávom. Blablacar sa rozhodol aplikovať spracovateľskú províziu tak, ako tomu bolo už dlhšie v niektorých svetových krajinách.

Je to správne? Ťažko povedať. Reálne si pri sume 25 eur berie províziu 4 eurá čo je cca 16 %. Myslím si, že táto suma je trochu nad limit. Myslím si, že akceptovateľná provízia by bola do 10%. Takto začnú mnohí vodiči, ale aj cestujúci hľadať staro-nové riešenia. Jednoducho si budú dopisovať cez FB stránky, alebo zvolia iné bezplatné portály.

Prázdne kamióny na cestách? Bežná realita

Navyše, nemyslím si, že to spravili vo vhodnom čase. Aktuálne je palivo extrémne drahé (nafta skoro 2,00 eur, benzín pod 1,80).

Možno to súvisí s novou smernicou

Domnievam sa, že to možno súvisí aj s novou smernicou. Od 1. januára 2023 budú totiž platformy ako napr.  Booking, Airbnb, Uber či Bolt posielať údaje o príjmoch užívateľov priamo daňovým úradom. Teraz je preto najvyšší časť zaregistrovať sa pre platbu dane a ušetriť tisíce eur na pokute. Či tam patrí aj blablacar som sa nedopátral.

Aplikáciou novej smernice do praxe by sa to malo zmeniť s cieľom zmenšiť doterajšie daňové úniky a zamedziť vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Oznamovacej povinnosti nebudú podliehať veľkí poskytovatelia hotelového ubytovania (viac ako 2 000 činností počas oznamovaného obdobia), vládne subjekty, subjekty, s ktorých akciami sa obchoduje na regulovanom trhu s cennými papiermi. Platformy taktiež  nebudú posielať údaje o malých predajcov tovarov, ktorí vykonajú menej ako 30 činností s úhrnnými tržbami neprevyšujúcimi 2 000 EUR počas sledovaného oznamovacieho obdobia.

Logo: blablacar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov