Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën nemá problém s BMW XM? Vieme prečo!

Niektorí výrobcovia sú dosť citliví na názvy svojich modelov. História pozná veľa sporov. Preto som aj ja osobne prekvapený, keď som sa dozvedel o chystanom modely BMW s menom XM, ktoré sa až doteraz spájalo s Citroënom.

Citroën XM a BMW XM sú úplne odlišné autá. Vznikli v inom čase, a prakticky okrem 4 kolies nemajú nič spoločné. Aj keď si myslím, že francúzske xemko bolo oveľa pohodlnejšie, keď všetko fungovalo ako má. Okrem toho, že ich delí nielen desaťročia histórie, ale predovšetkým charakter. Francúzi si naozaj právom mohli právom nárokovať BMW na používanie označenia „XM“. Nie je to však tak. prečo?

Ako sa ukázalo, záležitosť bola vyriešená v roku 2021 oznámením nového SUV BMW. Nemci si porozumeli s Francúzmi na základe džentlmenskej dohody. Či po slovách nasledovali aj finančné výhody, nevieme. Isté však je, že obe značky chcú zostať v čo najlepších vzťahoch.

Citroën vie už dekády to, čo žiadne iné bežné auto!

“Použitie názvu XM BMW je výsledkom konštruktívneho dialógu medzi Citroënom a BMW, takže sa o ňom dobre diskutovalo a zvážilo. V skutočnosti je to výsledok ‘džentlmenskej dohody’, ktorá odráža predstavenie nového modelu Citroënu kombinujúceho X a číslo, konkrétne C5 X, a túžba po BMW spájaná s menom X a so slávnym M. Citroën si však stále vyhradzuje právo používať X v názvoch ako CX, AX, ZX, Xantia, Xsara a… XM.” – takto citoval portál Carscoops.com zástupcov Citroënu. Z vyššie uvedeného vyplýva, že došlo k vzájomnej dohode, podľa ktorej BMW nebude na Citroën príliš háklivé a naopak, v prípade, že niektorá zo strán názov použije Je to situácia, ktorá si zaslúži pozornosť, hoci nie všetky značky môžu počítať s rovnako priaznivým zaobchádzaním s Francúzmi.

Veď trebárs príklad, keď nedávna bitka s Polestarom, v ktorej Stellantis obvinil Švédov z prílišnej podobnosti s logom Polestar so znakmi Citroën či DS. Prípad zašiel tak ďaleko, že na základe rozhodnutia súdu nemohol Polestar ponúkať svoje autá nad Seinou. Našťastie obe strany pred pár mesiacmi dospeli k dohode.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov