Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Názor: Auto môže byť zbraň!

Hoci majú autá čoraz viac asistenčných systémov, zodpovednosť je stále na našich bedrách.

Moderné autá sa čoraz viac predháňajú v tom, ktoré z nich má väčšie množstvo asistenčných systémov, ktoré čo dokáže bez zásahu vodiča, a poznáme tiež také, ktoré si na určitý čas trúfajú jazdiť aj bez neho. Ja nespochybňujem technologický postup, práve naopak. Ak auto dokáže samo zabrzdiť pred prekážkou alebo nezraziť chodca, lebo vodič nereaguje dostatočne pružne, som všetkými desiatimi za. Aj schopnosť elektroniky udržať auto v pruhu pri prípadnom mikrospánku je systém, ktorý môže zachrániť život. Nedávno som videl video,
kde mladík zasunul fľašu minerálky do otvoru na volante tak, aby si auto myslelo, že sú to jeho ruky a nechal asistentov, nech šoférujú za neho.

Ako to dopadlo? Nabúral. Neviem, či prežil. Obávam sa, že tento prípad nebol úplne ojedinelý a podobné veci skúsili mnohí, len to asi dopadlo o niečo lepšie a nedostali sa až na internet. Dnešné autá sú vybavené tak dobre, že mnoho situácií naozaj zvládnu aj bez pomoci vodiča. No treba si uvedomiť, že stále sú to iba pomocníci a nemožno sa na nich nikdy úplne spoľahnúť. Už sme asi zabudli, že auto je v prípade, keď zlyhá technika, dvojtonový kolos nekontrolovane sa valiaci po ceste, navyše so schopnosťou zabíjať všetko živé, čo sa mu chtiac-nechtiac postaví do cesty. Ešte stále sme vodiči my, ešte stále potrebujeme na šoférovanie vodičský preukaz i zručnosti, a ešte stále nesieme v prípade nehody všetku zodpovednosť na svojich pleciach. Darmo, fyziku neoklameš.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov